Liczba wyników: 4730
Przewlekła Obturacyjna Choroba Płuc - POChP, jest zasadniczą przyczyną zgonów w Polsce. Choroba jest następstwem długoletniego palenia papierosów. Główną przyczyną choroby jest wdychanie dymu tytoniowego. Dym tytoniowy powoduje uszkodzenie oskrzeli oraz pęcherzyków płucnych. W większości przypadków są to zmiany nieodwracalne, a jedynym sposobem zahamowania postępu choroby jest rzucenie palenia. Niestety taki argument często nie jest brany poważnie przez chorego. Zaprzestanie palenia spowalnia dalszy postęp choroby - mówi lek. med. Anna Barnak, pulmonolog z Centrum Medycznego Scanmed Multimedis Krowodrza w Krakowie.
Często powtarzane i rozpowszechniane przekonania wydają się być prawdziwe, jednym z przystosowań umysłu jest bowiem internalizowanie i branie za pewnik tego, co stale utrwalane. Tymczasem prawda może być zupełnie inna. Warto zweryfikować popularne mniemania na temat możliwości naszych umysłów i sposobów ich funkcjonowania.
Aby umysł długo pracował na pełnych obrotach, konieczna jest odpowiednia ilość kwasu foliowego w diecie. Takie są rekomendacje uczonych, którzy opublikowali wyniki swoich badań w Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.
Słoneczne dni zachęcają do spacerów. Wykorzystajmy letnie miesiące, by zrobić coś dobrego dla swojego zdrowia. Aktywność fizyczna, słońce i dieta bogata w wapń i witaminę D będą sprzymierzeńcami w walce z osteoporozą.
To koniec dla komórek raka piersi, które przeżywają chemioterapię i odradzają się jako nowotwór w innych częściach ciała – twierdzą naukowcy z Harvardu.
Łagodny trening jogi pomaga poprawić aktywność pacjentów cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów, wynika z badań przeprowadzonych w Zjednoczonych Emiratach Arabskich.
Problem zmęczonych nóg dotyka coraz więcej Polek. Przyczyną jest m.in. brak aktywności fizycznej, niezdrowy tryb życia, zła dieta a teraz także wysokie temperatury - szczególnie w letnie upały nasze nogi są bardziej opuchnięte a uczucie ciężkości jest bardziej odczuwalne.
Zdarza się, że określenie „żywność ekologiczna" używane jest zamiennie z określeniem „zdrowa żywność". O ile pierwsze z nich oznacza żywność certyfikowaną drugie jest nazwą stworzoną do celów marketingowych i często z ekologią ma niewiele wspólnego.
Typowa zachodnia dieta obfitująca w smażone potrawy i czerwone mięso może powodować zwiększenie ryzyka zawału serca o ponad jedną trzecią, informują redaktorzy magazynu „Circulation'.
Choroby serca i układu krążenia stanowią jedną z głównych przyczyn zgonów w Polsce. Wraz z wiekiem rośnie ryzyko zachorowania, tym bardziej więc warto wiedzieć, co można zrobić, aby zmniejszyć prawdopodobieństwo rozwoju tych dolegliwości.