Liczba wyników: 526
Im człowiek ma więcej lat, tym jego dieta powinna być bardziej zróżnicowana. Nie oznacza to jednak jedzenia więcej - przeciwnie, w wieku dojrzałym nie potrzebujemy tylu kalorii co w okresie wzrostu. Są jednak grupy składników pokamowych, których należy dostarczać organizmowi w większej ilości.
Przy odrobinie wysiłku jesień nie musi kojarzyć się tylko z deszczem i melancholią. Wysiłku rozumianego dosłownie - złota pora roku to czas znakomicie nadający się do wycieczek. Aby jednak spędzić go przyjemnie, trzeba się do tego dobrze przygotować.
Polska wciąż nie jest przygotowana na powódź – alarmuje NIK. Nie opracowano krajowego i regionalnych planów ochrony przeciwpowodziowej. Z powodu chronicznego niedofinansowania buduje się coraz mniej nowych budowli hydrotechnicznych, a stan techniczny dotychczasowych, często bardzo starych budowli, zbyt rzadko remontowanych, systematycznie się pogarsza. Główną przyczyną tego stanu rzeczy jest chroniczne niedofinansowanie gospodarki wodnej.
Rola psychiki w walce z ciężką chorobą jest bardzo duża. Często może pomóc przezwyciężyć strach, zmobilizować, a wreszcie pomóc wygrać walkę. Trzeba tylko pozytywnie myśleć. O tym jak to zrobić i czy pozytywnego myślenia można się nauczyć, mówi psycholog Iwona Majewska–Opiełka.
78 procent Polaków w przypadku zdiagnozowania u nich choroby przewlekłej w pierwszej kolejności szukałoby wsparcia u lekarza specjalisty – wynika z raportu kampanii „Pozwól na wsparcie” zrealizowanego na zlecenie Actavis Polska. Jednak nie każdy radzi sobie w relacji z lekarzem. Eksperci tłumaczą, jak przygotować się do wizyty u specjalisty i w jaki sposób nawiązać z nim dobry kontakt.
Wyniki szeroko zakrojonych, międzynarodowych badań wykazały, że rok 2011 rok był najchłodniejszym od 2008 r., mimo iż znalazł się pośród 15 najcieplejszych od założenia rejestrów pod koniec XIX w.
Niektóre produkty mają „złą sławę" jeśli chodzi o ich wartości odżywcze. Powszechnie wiadomo np., że słodycze zawierają znaczne ilości kalorii i tłuszcze, które w nadmiarze bardzo szkodzą zdrowiu. Niemniej jednak są i takie przysmaki, które bezpośrednio nie kojarzą się z kalorycznością, a ich nadmiar skutkuje problemami z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.
Niektóre produkty mają „złą sławę" jeśli chodzi o ich wartości odżywcze. Powszechnie wiadomo np., że słodycze zawierają znaczne ilości kalorii i tłuszcze, które w nadmiarze bardzo szkodzą zdrowiu. Niemniej jednak są i takie przysmaki, które bezpośrednio nie kojarzą się z kalorycznością, a ich nadmiar skutkuje problemami z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.
O tym, że zdrowie jest najważniejsze wie chyba każdy. Szczególnie po pięćdziesiątce, gdy zaczynamy odczuwać dolegliwości związane z wiekiem. W aptece wydajemy krocie, zwłaszcza że oprócz leków z recepty często dokupujemy jeszcze suplementy diety. Tymczasem kluczem do zachowania zdrowia (a przy okazji pieniędzy w portfelu) jest właśnie sama dieta. Niebagatelną rolę odgrywają tu potrawy przygotowane z ryb.
Dwa zespoły naukowców ogłosiły, że odkryły nową cząstkę spójną z bozonem Higgsa - po 45 latach poszukiwań wyjaśnienia sposobu osiągania masy przez materię.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi