Liczba wyników: 2406
Dobrym sposobem na zachowanie wakacyjnego wigoru oraz zdrowia są przetwory z owoców – smakowita osłoda jesiennych i zimowych dni. Domowe przetwory to znany od wieków sposób na zachowanie dobroczynnych właściwości owoców przez cały rok. Zamknięte w słoiczkach witaminy pomagają w walce z jesiennymi przeziębieniami, są idealnym dodatkiem do potraw czy rozgrzewającej herbaty. W ich przygotowaniu najważniejsza jest odpowiednia receptura – dobór owoców oraz sposób przetwarzania.
{gencode}{/gencode}David Thewlis dołączył do obsady filmu "Red 2". Ceniony brytyjski aktor znany z serii o przygodach Harry'ego Pottera pojawi się u boku Bruce'a Willisa, Johna Malkovicha, Helen Mirren, Mary-Louise Parker oraz Catherine Zety-Jones.
Pączek to przysmak znany na całym świecie. Choć przybiera on różną formę, jedno jest pewne - to wyjątkowo kaloryczny smakołyk o wysokim indeksie glikemicznym! Ma średnio 340 kcal, 5 g białka, 52 g węglowodanów i 12 g tłuszczu. Oznacza to, że jeden pączek zaspokaja prawie 1/3 dziennego zapotrzebowania na tłuszcz i żeby go spalić, trzeba by jeździć na rowerze przez ponad godzinę. Średnio w Tłusty Czwartek zjadamy 2,5 pączka, co w skali Polski daje aż 100 milionów takich wypieków. Tłusty Czwartek jest zatem wyjątkowo tłusty.
Gene Hackman, jeden z wybitniejszych aktorów współczesnego kina nie jest typem przystojniaka. Nie jest też znany z romansów, a na jego koncie nie ma żadnych publicznych incydentów. Zadebiutował bardzo późno, bo w wieku 30 lat. „New York Times Magazine” nazwał go „hollywoodzkim niezwykle przeciętnym facetem”. Dziś mimo ukończonych 76 lat, nadal plasuje się w czołówce jeśli chodzi o wysokość gaży za film (a jest to współczesny wyznacznik popularności).
Jest prozaikiem, felietonistą, dramaturgiem. Odnosi sukcesy zarówno w Polsce, jak i poza jej granicami, powieści Jerzego Pilcha przełożono dotychczas na 11 języków. Pisał (i pisze) felietony do najpopularniejszych magazynów, jego oceny dotyczące życia kulturalnego i politycznego są dla wielu ludzi rozstrzygające. Ceni Olgę Tokarczuk, Ludwika Stommę, czuje strach przed kamerami, z uznaniem czyta felietony Jerzego Urbana i lubi mleczną czekoladę. Znany jest z bezkompromisowych, nierzadko wulgarnych wypowiedzi, ciętych uwag i kpiącego stylu. Jest jednym z najpopularniejszych polskich pisarzy współczesnych.
Biorąc do ręki powieść mamy szansę „zatopić się” w nieswojej egzystencji: przeżyć nowe przygody, zakochać się, zwiedzić obce krainy, doświadczyć nieznanych dotychczas emocji. Szanując tę niepowtarzalną funkcję literatury Umberto Eco cyzeluje swe dzieła czyniąc czytelników swymi prawdziwymi fanami. Jest jednym z najpoczytniejszych autorów europejskich, twórcą bestsellera „Imię Róży”. Znany jest jednak nie tylko ze swoich poruszających wyobraźnię i dopracowanych w najdrobniejszych szczegółach książek, ale także jako współtwórca semiotyki – ogólnej teorii znaków.
Filozofowie i naukowcy od dawna interesują się tym, jak umysł przetwarza nieuchronność śmierci, zarówno poznawczo, jak i emocjonalnie. Można by się na przykład spodziewać, że przypomnienie o ludzkiej śmiertelności - powiedzmy nagła śmierć ukochanej osoby - wprawi nas w stan obezwładniającego strachu przed nieznanym. Tak się jednak nie zdarza. Jeżeli perspektywa śmierci jest tak niezrozumiała, dlaczego nie drżymy w ciągłym przerażeniu z tego powodu?
Naukowcy badali pary dorosłych bliźniąt, aby sprawdzić, jak wzajemne oddziaływanie genetyki i środowiska wpływa na przetwarzanie poznawcze - sposób myślenia ludzi. Jak się okazuje, niektóre zdolności poznawcze wydają się być regulowane bardziej przez czynniki środowiskowe niż przez genetykę.
Ludzki mózg filtruje „zalew" doświadczeń, aby stworzyć konkretne wspomnienia. Dlaczego niektóre doświadczenia z tego szerokiego nurtu informacji zmysłowych „zapadają w pamięć", podczas gdy większość jest odrzucana przez mózg?
Szczęście, które odczuwamy po konkretnym wydarzeniu lub działaniu, maleje za każdym razem gdy go doświadczamy - jest to zjawisko znane jako adaptacja hedoniczna. Jednak obdarowywanie innych może stanowić wyjątek od tej reguły.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi