Liczba wyników: 12814
Choroby rzadkie mimo swojej mylnej nazwy dotykają w Polsce około 3 milionów ludzi. Pacjenci często długo borykają się z nieodpowiednim rozpoznaniem choroby, jednak jak się okazuje, dopiero po diagnozie natrafiają na gorsze problemy, ponieważ wymagają oni kompleksowej opieki lekarskiej.
Otyłość, cukrzyca, dna moczanowa, choroby tarczycy - co łączy te tak odległe jednostki chorobowe? Nie są one skutkiem zakażenia czy też urazu, mają natomiast związek z nieprawidłowościami przemiany materii - wadami metabolizmu. Ich wspólna, choć bardzo ogólna nazwa brzmi - choroby metaboliczne.
Temat choroby Alzheimera zawsze wywołuje wiele nieprzyjemnych emocji, zwłaszcza wśród najbliższych osób dotkniętych chorobą, którzy głównie ze strachu przed nazwaniem schorzenia odwlekają wizytę u lekarza. Specjaliści Przychodni Prosen wyjaśniają jednak, że tylko dzięki wczesnej diagnozie i odpowiedniemu leczeniu można spowolnić postęp choroby i tym samym wydłużyć okres sprawności zarówno fizycznej, jak i psychicznej chorego.
„Dobry cholesterol" zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera u osób starszych.
Osoby cierpiące na choroby reumatyczne w zaawansowanym stadium muszą często borykać się z problemami w wykonywaniu najprostszych codziennych czynności. Zwykłe mycie, ubieranie się czy swobodne poruszanie może stać się niezwykle uciążliwe. Schorzenia te są diagnozowane nie tylko u osób dojrzałych, ale też u młodych i w średnim wieku, co sprawia, że wielu z nich musi zrezygnować z aktywności zawodowej i prywatnej. Projekt "Zwyczajnie Aktywni" stara się przeciwdziałać wykluczaniu osób chorych na autoimmunologizne choroby zapalne z życia zawodowego. W listopadzie będzie mieć miejsce uroczysta gala finałowa projektu.
Nowe badania na myszach sugerują, że znaczne osłabienie zmysłu powonienia może służyć jako wczesny wskaźnik choroby Alzheimera.
Jedne kobiety przychodzą do gabinetu z kilkoma dodatkowymi włosami, innym nawet bujne owłosienie w miejscach typowych dla mężczyzn w ogóle nie przeszkadza. Kiedy hirsutyzm, czyli nadmierne owłosienie, kwalifikuje się do leczenia? Co współczesna medycyna jest w stanie zaproponować w tym względzie kobietom?
Tłuszcz, cukier i cholesterol, oto trzy główne „składniki” powodujące wyniszczenie mózgu, co prowadzi do różnych form demencji, w tym do choroby Alzheimera.
Choroba nowotworowa w znacznym stopniu zmienia zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Dlatego dieta chorego powinna zostać skomponowana w taki sposób, aby odpowiednio odżywiony organizm miał siłę do walki z chorobą. Jak się odżywiać, co jeść, a czego unikać oraz czym jest specjalistyczne żywienie medyczne i dlaczego powinno być integralną częścią leczenia?
Zidentyfikowano możliwy związek między stresem i nawrotami choroby Leśniowskiego-Crohna.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność