Liczba wyników: 343
Listerioza, bakteryjna choroba zakaźna wywoływana przez Listerie monocytogenes, częściej jest śmiertelna niż zatrucia pokarmowe powodowane innymi bakteriami. Poniżej dziesięć sposobów na zmniejszenie ryzyka zakażenia.
Nie jesteśmy koneserami kasztanów. W naszym kraju raczej się ich nie jada i do niedawna trudno było kupić kasztany jadalne w innym miejscu, niż sklep internetowy. W ostatnich latach pojawiły się w ofercie lokali gastronomicznych i w niektórych sklepach, ale nadal raczej jako ciekawostka. Spróbować kasztanów możemy (i warto!) także na jesiennych i zimowych festynach i jarmarkach.
Witamina D to substancja znana przede wszystkim jako czynnik niezbędny do prawidłowego rozwoju układu szkieletowego. Jej niedobór wiąże się z ryzykiem krzywicy u dzieci oraz osteoporozy u starszych osób, najczęściej kobiet.
Dokładnie rzecz ujmując, warzywo rośnie na polach, ale niezmiennym pozostaje fakt, że stanowi prawdziwie jesienny skarb i jest chętnie uprawiane w naszym kraju. Znawcy podkreślają, że dynia ma rozmaite zastosowania i jest bogata w składniki odżywcze.
Wrzesień i październik to miesiące wzmożonej aktywności kleszczy. Każdego roku w Polsce są one przyczyną ok. 250-300 zachorowań na odkleszczowe zapalenie mózgu. Na obecną chwilę medycyna nie dysponuje lekiem zwalczającym wirusa - jedynym skutecznym sposobem ochrony przed tą chorobą są szczepienia profilaktyczne.
Poranna filiżanka kawy stanowi dla niektórych prawdziwy rytuał. Innym to nie wystarcza i małą czarną raczą się niemal przez cały dzień - po śniadaniu, obiedzie, a nawet przed kolacją. Jakkolwiek w ilości wypijanej kawy nie dorównujemy jeszcze Włochom, zwyczaj raczenia się tym popularnym napojem jest u nas powszechny. Niemniej jednak dla niektórych może być kłopotliwy, kawa nie jest polecana wszystkim bez wyjątku.
Częste złamania kości mogą być spowodowane osteoporozą. Aby temu zapobiec, postaw na odpowiednią profilaktykę. Ryzyko rozwoju osteoporozy można zmniejszyć poprzez właściwe nawyki żywieniowe oraz odpowiednią aktywność fizyczną.
Latem wzrasta liczba bakteryjnych zatruć pokarmowych. Aby uniknąć problemów zdrowotnych podczas wakacji i wyjazdów urlopowych, pamiętajmy o częstym myciu rąk, dokładnym myciu warzyw i owoców. Zwracajmy także szczególną uwagę na stan higieny i zaplecze chłodnicze kupując lody, jedzenie w „budkach” czy w przydrożnych barach i restauracjach. Te same zalecenia stosujmy podczas egzotycznych podróży, szczególnie gdy zatrzymujemy się w tanich pensjonatach oraz na campingach.
W Ogólnopolskim Badaniu Kawowych Preferencji Polaków, przeprowadzonym przez markę MK Cafe, wzięło udział ponad 18.000 osób. Większość z nich zaczyna dzień od śniadaniowej kawy z mlekiem (47%) lub filiżanki espresso - 35%. Ale wybór między tymi dwoma rodzajami kawy, to zdecydowanie kwestia płci - 51% kobiet nie wyobraża sobie dnia bez „lekkiej kawy śniadaniowej z mlekiem", i dokładnie tyle samo mężczyzn (51%) - bez filiżanki mocnego espresso.
Wakacje rozpoczęte - czas przyjrzeć się dokładniej, jakich kosmetyków słonecznych używają Polki. Szczegółowe badanie przeprowadzone właśnie przez społecznościowy portal NoweKosmetyki.pl pokazało, że aż 39% z nas przyznaje się do jedynie sporadycznego używania kosmetyków chroniących przed negatywnym wpływem promieni słonecznych. O niskiej świadomości związanych ze słońcem zagrożeń świadczy również fakt, że 65% Polek nie wie, jaki rodzaj filtru ochronnego zawiera wybrany przez nie kosmetyk. Sprawa jest niebagatelna, dlatego przyjrzyjmy się bliżej wynikom ankiety.