Liczba wyników: 665
Na kradzież w domu czy mieszkaniu narażeni jesteśmy przez cały rok. Jednak w okresie wakacyjnym nasze miejsce zamieszkania znacznie dłużej pozostaje bez opieki. Włamanie skutkuje zaś nie tylko stratami materialnymi, ale jest także dużym przeżyciem emocjonalnym. Na szczęście nie brakuje sposobów zabezpieczenia nieruchomości.
Soczyste szynki o pięknej różowej barwie, kruche kiełbasy i połyskujące schaby to częsty i kuszący widok na sklepowych półkach. Nie zawsze jednak apetyczny wygląd wędlin idzie w parze ze zdrowym i naturalnym produktem. Na rynku dostępne są różnego rodzaju wyroby wędliniarskie, które swoje pozorne walory zawdzięczają dużej ilości sztucznych dodatków i konserwantów. Fosforany, bo w dużej mierze o nich tu mowa, nie pozostają jednak obojętne dla naszego organizmu. Dlaczego powinniśmy unikać żywności, która posiada je w składzie?
Jeszcze do niedawna główną przyczynę miażdżycy upatrywano w wysokim poziomie cholesterolu. Tymczasem okazuje się, że istnieje jeszcze inna substancja, która podobnie jak cholesterol powoduje, że w naszych żyłach powstaje blaszka miażdżycowa. Mowa tu o homocysteinie - aminokwasie, którego zbyt wysoki poziom w organizmie wywołuje m.in. mutacja genu MTHFR.
Obawy o to, że Wielka Brytania wystąpi z UE spowodowały, że znacząco wzrosły kursy walut obcych. To natomiast daje biurom podróży prawo do podwyższania ceny wycieczek, nawet jeśli zostały wykupione kilka miesięcy wcześniej. Expander radzi, co możemy zrobić w takiej sytuacji. Podpowiada też, jak obniżyć koszty, jeśli wyjazd zagraniczny organizujemy samodzielnie.
14 czerwca obchodzony jest Światowy Dzień Krwiodawcy. Według danych Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Warszawie, średnio 1 na 10 osób leczonych w szpitalu potrzebuje krwi. Natomiast w Polsce jedynie 1,7 proc. ludzi oddaje honorowo krew.
Zdrowsi ludzie, mniej antybiotyków i do 3 miliardów euro oszczędności rocznie – to możliwe dzięki technologii Sal Ethvi umożliwiającej wytworzenie szczepionki przeciwko salmonelli. Została ona opracowana przez polskie firmy Immunolab i NatVet. To pierwsze na świecie rozwiązanie chroniące kury przed 5 najgroźniejszymi odmianami tej bakterii. Projekt zyskał uznanie Komisji Europejskiej, która przeznaczyła grant na jego rozwój.
To, jak wyglada twoje konto na Facebooku, może o tobie wiele powiedzieć... więcej nawet niż przyjaciele.
Trudno ich od razu rozpoznać. Ale kiedy już zarzucą na nas swoją sieć, praca może stać się nie do zniesienia. Na te osoby lepiej uważać!
200 odmian, 5 podstawowych kolorów i całe mnóstwo witamin i substancji odżywczych – tak w skrócie opisać można paprykę – wartościowe, jednak często niedoceniane warzywo, zawierające ponad cztery razy więcej witaminy C niż cytryna. Dostępna w Polsce przez cały rok, stanowić może wartościowe oraz niezwykle smaczne uzupełnienie codziennej diety.
Grill dla Amerykanów to przyrządzanie dużych i soczystych kawałków mięsa. Z kolei Brazylijczycy preferują słodki smak grillowanych owoców. Zupełnie inne preferencje kulinarne mają natomiast Chińczycy, którzy na ruszt wrzucają larwy owadów, insekty czy ptaki. Jak robią to Polacy i jak do grillowych rewolucji kulinarnych podchodzą mieszkańcy innych nacji?
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi