Liczba wyników: 1121
Od lat każdej wiosny – w pierwszy wtorek maja, pod auspicjami WHO obchodzony jest Światowy Dzień Astmy. Astma jest jedną z najpowszechniejszych na świecie chorób niezakaźnych. Według danych WHO, choruje na nią ponad 235 milionów osób, a wiele przypadków pozostaje nierozpoznanych. Prognozy przewidują, iż około 2025 roku liczba cierpiących z powodu astmy sięgnie 400 milionów.
Prężnie działający rynek sprzedaży online, zyskuje kolejnych sympatyków w naszym kraju. Kupujemy więcej, korzystając z ofert wielu sklepów internetowych. Branża e-commerce znajduje się jednak także na celowniku... oszustów. Co zrobić, by realizowane transakcje były w pełni bezpieczne?
Naukowcy dowodzą, że jeżeli chodzi o leczenie osób zarażonych jednocześnie potencjalnie śmiertelną chorobą pasożytniczą i wirusem HIV, dwa leki są lepsze niż jeden.
Bakterie rozwijające się wskutek niewlaściwej higieny jamy ustnej mogą przedostać się do mózgu i mogą przyczynić się do rozwoju choroby Alzheimera.
W Polsce, każdego roku wydarza się 20 – 30 tys. błędów lekarskich i wypadków medycznych. Niestety, wiele osób w ogóle nie decyduje się dochodzić swoich praw, obawiając się dużych kosztów czy ostracyzmu środowiska lekarskiego. Czym właściwie są błędy medyczne, jakie najczęściej są popełniane błędy i jak można dochodzić swoich praw?
Wielu ludzi przyjmuje niewielkie dawki kwasu acetylosalicylowego dla ochrony serca. Okazuje się, że lek może być również pomocny w przypadku pacjentów z przewlekłą obturacyjną chorobą płuc.
Niewiele osób miało okazję jej spróbować, a szkoda, bo to wartościowy pod względem zdrowotnym i smakowym produkt. Dziczyzna, bo to o niej mowa, jest w Polsce wciąż mało popularnym rodzajem mięsa. Tymczasem jest ono zdrowe i o wiele łatwiejsze w obróbce niż się powszechnie sądzi. Oto 7 faktów na jej temat.
Nowy eksperymentalny lek poprawia stan chorych komórek mózgowych, co może zatrzymać osłabienie pamięci i inne zaburzenia rozwijające się wraz z wiekiem.
Bogactwo produktów żywnościowych, atrakcyjność opakowań i siła technik marketingowych sprawiają, że zakupy artykułów spożywczych to czynność równie przyjemna co wymagająca orientacji i umiejętności rozróżnienia żywności według własnych potrzeb i preferencji. Wybierając określone produkty kierujemy się najczęściej przyzwyczajeniem do sprawdzonych i lubianych marek, atrakcyjną ceną oraz coraz częściej wiedzą na temat zasad zdrowego żywienia. Niestety zaledwie jedna trzecia konsumentów interesuje się treścią etykiety.
Jest niezbędna dla naszego zdrowia. Jej właściwy poziom odpowiada m.in. za dobry stan kości, zębów, ogólną odporności organizmu i samopoczucie. Niestety w polskim kimacie nietrudno o jej deficyt.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji