Liczba wyników: 822
Czy Simona Kossak odziedziczyła talent po przodkach, dlaczego wybrała Białowieżę, dlaczego została pochowana w Porytem a nie w rodzinnym Krakowie i jaka byla naprawdę? Tego dowiedziecie się z książki Anny Kamińskiej.
Obecnie trudno wyobrazić sobie biura, sklepy oraz wiele innych miejsc pracy bez komputerów i urządzeń elektronicznych - są to podstawowe narzędzia pracowników, obsługiwane codziennie przez wiele godzin. Warto wiedzieć, że wszechobecne komputery, klimatyzowane pomieszczenia biurowe, suche powietrze, brak naturalnego światła oraz promieniowanie niebieskie emitowane przez otaczające w pracy urządzenia elektroniczne są często przyczyną szeregu dolegliwości związanych ze wzrokiem.
Wysokoprzetworzona żywność nie jest najlepszym wyborem dietetycznym - od dawna wiadomo, że sprzyja rozwojowi wielu chorób. Teraz ustalono, że zwiększa ryzyko raka.
Osoby z chorobami serca, które stosują dietę śródziemnomorską, są mniej narażone na zawał serca lub udar.
Tłuszcze są przede wszystkim źródłem energii niezbędnej dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu człowieka. Stanowią jeden z trzech podstawowych składników odżywczych. W nowej piramidzie zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla seniorów, przedstawionej przez Instytut Żywności i Żywienia, tłuszcz znajduje się na wierzchołku piramidy. Osobom starszym zaleca się, aby jego spożycie nie przekraczało 30% dziennego zapotrzebowania na energię. Co więcej, w dołączonych do piramidy rekomendacjach widnieje zalecenie, by ograniczać tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i zastępować je roślinnymi olejami i miękkimi margarynami kubkowymi.
Temperatura za oknem spada, spowalnia także nasz metabolizm. Równowaga zostałaby zachowana gdybyśmy w porze zimowej mogli, tak jak nasi przodkowie, zwolnić nieco tempo – krócej pracować, więcej wypoczywać i poświęcić czas na przyjemności. Dziś nieliczni z nas mogą sobie na to pozwolić, dlatego tak ważna jest rola diety, aby utrzymać wewnętrzny spokój i poprawić samopoczucie.
Candida to typ drożdżaków, które żyją w jamie ustnej i jelitach lub na skórze. Stanowią one normalną część środowiska naszego organizmu, kiedy jednak jest ich za dużo, mogą siać spustoszenie w organizmie. Rozwiązaniem są leki przeciwgrzybiczne i probiotyki. Pomóc może również dieta.
Jednym ze sposobów na utrzymanie wysokiej formy jest m. in. stosowanie się do zasad odpowiedniej diety. Oto kilka najważniejszych zaleceń żywieniowych dla osób starszych, opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia, które warto wziąć pod uwagę.
Gwałtowny rozwój cywilizacji i związana z nim zmiana stylu życia zaburzają równowagę naszego zdrowia. Brak refleksji nad jakością diety prowadzi między innymi do obniżania się poziomu substancji mineralnych w układzie kostnym. Kusząca wyglądem, smakiem i zapachem, produkowana w nadmiarze wysoko przetworzona żywność staje się przyczyną wielu współczesnych chorób cywilizacyjnych. W tym osteoporozy – choroby szkieletu, charakteryzującej się zanikiem masy kostnej i prowadzącej do zwiększonej łamliwości kości.
Codzienność potrafi przyprawić nas o ból głowy. Życie w ciągłym biegu, problemy w pracy i goniące terminy powodują permanentny stres, który negatywnie odciska się nie tylko na naszej produktywności, ale i na życiu prywatnym. Warto wiedzieć, że istnieje wiele sposobów na radzenie sobie z nerwami, a dobrze zbilansowana dieta, bogata w wybrane pokarmy może na stałe wzmocnić nasz układ nerwowy.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję