Liczba wyników: 9307
Unia Europejska wspiera nowe badania nad jakością systemów opieki zdrowotnej w państwach członkowskich. Badania warte 3,99 mln EUR zostaną najpierw przeprowadzone w 7 państwach unijnych, a następnie w trakcie 4-letniego projektu obejmą kolejne państwa.
Z najnowszych badania Eurobarometru - badania przeprowadzonego w końcu ubiegłego roku na zlecenie Komisji Europejskiej wśród mieszkańców wszystkich państw Unii Europejskiej wynika, że Polska jest na drugim miejscu pod względem religijności. Bardziej religijni od Polaków są Maltańczycy - pisze "Super Express".
Wiosna to czas porządków - w domu, ogrodzie, ale i we własnym organizmie. Kiedy robi się cieplej, chętniej decydujemy na treningi , zabiegi pielęgnacyjne, etc. Wiosną pojawiają się też nowe propozycje firm kosmetycznych - warto być „na bieżąco" z nowymi ofertami - być może znajduje się wśród nich preparat, który spełni pokładane w nim nadzieje na poprawę wyglądu.
Badania, które przeprowadził Główny Urząd Statystyczny, Rządowa Rada Ludnościowa i Komitet Nauk Demograficznych pokazują, że w naszym kraju nie będzie przybywać dzieci, a długość życia się wydłuży. Ponadto badania pokazują, że wzrośnie liczba emigrantów - donosi "Metro".
Rok 2017 w trendach wnętrzarskich upływa pod hasłem „miedź” i wszystko wskazuje na to, że będzie ona modna także w następnych latach. Wraz z pojawieniem się miedzianych akcentów w naszych mieszkaniach, robi się w nich elegancko, ciepło i przytulnie. Na takim nastroju zależy nam nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia, ale przez cały rok. Przedstawiamy 5 powodów, dla których warto wykorzystać miedź w aranżacji kuchni.
Odkrycie nowej potrawy robi więcej dla ludzkiego szczęścia, niż odkrycie nowej gwiazdy – tak o kulinarnych poszukiwaniach mówił Jean Anthelme Brillat i nikogo nie powinno dziwić, że to słowa Francuza – wszak to Francuzi uważani są za twórców jednej z najlepszych kuchni świata. Kuchni, w której podstawą dań są sosy. Czym ten dodatek zasłużył sobie na taką pozycję?
Witamina C – myślimy o niej ciepło, gdy na dworze robi się zimniej, czyli w okresie jesienno-zimowego sezonu przeziębień. I słusznie, ponieważ wspomaga działanie systemu odpornościowego. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pełni też inne ważne funkcje w organizmie ludzkim, który sam nie potrafi jej gromadzić. Dlatego właśnie konieczne jest codzienne dostarczanie sobie witaminy C z pożywieniem. Podstawowym jej źródłem w naszej diecie powinny być warzywa i owoce oraz ich przetwory.
„Marzysz o płaskim brzuchu? Zrezygnuj z glutenu!” – przekonują poradniki. Dieta bezglutenowa robi zawrotną karierę, przez co przechodzą na nią także ludzie, którzy wcale nie cierpią na celiakię czy alergię. Chwalą się oni za to tym, że zmiana sposobu odżywiania pomogła im schudnąć, dodała energii czy poprawiła stan cery. Razem z dietetykiem sprawdziliśmy, czy to rozwiązanie rzeczywiście korzystne dla wszystkich, a może kolejna sezonowa, w dodatku niebezpieczna dla zdrowia moda.
Zaledwie 13 procent Polaków odkłada dodatkowe środki na czas emerytury, a 55 procent ani nie oszczędza ani tego nie planuje - wynika z badania Centrum Badania Opinii Społecznej przeprowadzonego na zlecenie Izby Zarządzających Funduszami i Aktywami. Celem badania "Jak Polacy oszczędzają na emeryturę” było poznanie opinii Polaków na temat przyszłej emerytury oraz dodatkowego dobrowolnego oszczędzania na ten cel, ich wiedzy w zakresie dostępnych form długoterminowego gromadzenia środków oraz praktyki oszczędzania emerytalnego.
Jak pokazują najnowsze badania, to przede wszystkim warzywa a nie owoce pomagają zachować świeżość umysłu i powstrzymują jego starzenie się. Sześcioletnie badania wykazały, że starsi ludzie, którzy jedli warzywa dwa razy dziennie, wykazywali zdolności poznawcze na poziomie osób o pięć lat młodszych od nich.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem