Liczba wyników: 288
Rusza kolejna edycja kampanii Retina Week. W ramach tegorocznej akcji 19 września na Placu Zamkowym w Warszawie powstanie miasteczko edukacyjne, gdzie przez dwa dni będą prowadzone bezpłatne badania dna oka, pozwalające na wczesne rozpoznanie chorób będących powszechną przyczyną utraty wzroku – AMD (zwyrodnienie plamki związane z wiekiem) oraz DME (cukrzycowy obrzęk plamki).
Frytki i chipsy nie należą do "potraw" polecanych przez dietetyków, ale standardowo ugotowane ziemniaki tak powszechne na naszych stołach mogą być rekomendowano jako element diety dobrej dla serca.
Wzrasta liczba dzieci regularnie korzystających z internetu. Wyniki 2. edycji raportu eKid wskazują, że internet coraz mocniej wrasta w życie dzieci i młodzieży. Z analiz wynika, że w porównaniu z danymi z pierwszej edycji – odsetek użytkowników wieku 7-12 lat bardzo często bywających w sieciwzrósł z 41 proc. do 50 proc. Niestety, coraz częściej odwiedzają one strony o treści nieodpowiedniej dla ich wieku - sprzyja temu brak wystarczającego nadzoru ze stronyrodziców i opiekunów.
W tegoroczne wakacje statystyczny Polak spędził przed telewizorem średnio 3 godziny i 5 minut - wynika z badania zrealizowanego przez TNS OBOP. Było to o 2 minuty więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
Papierosy pali jedna trzecia dorosłych Polaków - wynika z sondażu przeprowadzonego przez CBOS. Od roku 2007 odsetek palących w zasadzie się nie zmienia, natomiast jest on zauważalnie mniejszy niż pod koniec lat dziewięćdziesiątych.
Osłabienie układu immunologicznego jest skutkiem zbyt małej ilości witaminy D krążącej w organizmie człowieka, co zwiększa zagrożenie nowotworami i osteoporozą. Brytyjski zespół naukowców opracował nowatorskie, super dokładne badanie krwi, za pomocą którego można ustalić, jak dużą rolę w niedoborze witaminy D odgrywa dieta danej osoby. Badanie zaprezentowano w dwóch artykułach opublikowanych w czasopiśmie Nutrition Journal.
Od kilku tygodni w Europie surowe warzywa wzbudzają obawy konsumentów. Wiadomo już, że źródłem zakażenia bakterią Escherichia coli w Niemczech były kiełki z ekologicznych upraw. Pierwsze podejrzenia padły jednak na hiszpańskie ogórki, przez co klienci zaczęli unikać produktów żywnościowych, które przed spożyciem nie są poddawane obróbce termicznej. Dodatkowo Rosja nałożyła embargo na warzywa z Unii Europejskiej, co niekorzystnie wpływa zarówno na sytuację ekonomiczną producentów, jak i na nastroje społeczne w krajach Unii. Czy tej sytuacji można było uniknąć? Jak mogło dojść do zakażenia i na czym polegają badania żywności, wyjaśniają eksperci z Laboratorium Żywnościowego TÜV Rheinland Polska.
Bakterie żyją na świecie od ponad 3 miliardów lat. Nic nie wskazuje na to, że kiedykolwiek istnieć przestaną. Szczepy niszczone przez antybiotyki, mutują i uodparniają się na leki. Mniej więcej co 20 minut powstaje na świecie nowe pokolenie bakterii, a w 1 godzinę z 1 tylko komórki tworzy się ich mniej więcej 300. W wojnie z bakteriami stoimy na pozycji przegranej. Trzeba nauczyć się z nimi żyć.
Przeprowadzone w Państwowym Zakładzie Higieny badania potwierdziły, że 29-letnia Polka na stałe mieszkająca w Niemczech została zakażona bakterią E. coli. Tymczasem wskazano na nowe możliwe źródło groźnego szczepu bakterii - mogą być nim kiełki fasoli i innych warzyw.
W dniach 7 i 8 czerwca odbędzie się w Warszawie akcja bezpłatnych badań profilaktycznych skierowanych do osób chorych na cukrzycę. Jednym z podstawowych celów akcji jest przede wszystkim zapobieżenie cukrzycowemu obrzękowi plamki (DME), schorzeniu będącego najczęstszą przyczyną ślepoty wśród osób w wieku produkcyjnym.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję