Liczba wyników: 9996
Rak jajnika to jedna z najniebezpieczniejszych chorób dotykających kobiety, leczenie utrudnia fakt, iż przez długi czas może rozwijać się bezobjawowo.
Ludzie jedzący dużo pieczywa, są bardziej narażeni na wystąpienie nowotworu nerek. Ryzyko takie zwiększa także jedzenie makaronu i ryżu, zmniejsza zaś dieta oparta na warzywach i białym mięsie - wynika z badań włoskich naukowców.
Rak wątroby to czwarta najczęstsza przyczyna śmierci z powodu nowotworu. Nowe badania dowodzą, że dzięki ćwiczeniom można osłabić ryzyko najczęstszego typu raka wątroby: raka wątrobowokomórkowego.
Kobiet chore na cukrzycę są bardziej narażone na zachorowanie na raka, wykazały nowe badania.
Picie herbaty zmniejsza ryzyko raka jajnika - wynika z nowego badania.
Naukowcy opracowali test genetyczny, który pozwala określić, w jakim stopniu chemioterapia będzie skuteczna u pacjenta chorego na raka. Badania rozpoczęto od przetestowania 829 genów komórek raka piersi. Ostatecznie, obszar poszukiwań zawężono do 6 genów, które wytypowano jako te wykazujące wpływ na działanie leków w terapii nowotworowej, a ich brak lub wadliwe działanie uniemożliwiały skuteczną terapię.
Nowe badania wykazały, że codzienne przyjmowanie małych dawek aspiryny może zmniejszyć ryzyko raka prostaty o prawie 30 procent.
Badania potwierdzają, że kobiety, które jedzą więcej błonnika, są mniej narażone na raka piersi. Chińscy naukowcy odkryli, że kobiety, które jadły najwięcej zdrowych składników roślinnych, były o 11% mniej narażone na rozwój raka piersi niż kobiety, które jadły ich najmniej.
Dotychczas wiadomo było, iż zbyt długie eksponowanie skóry na działanie promieni słonecznych sprzyja rozwojowi raka skóry, najnowsze badania dowiodły, że promienie słoneczne mogą też zapobiegać chorobom nowotworowym.
Cukrzyca może podnosić ryzyko najczęstszych postaci raka wątroby, wynika z nowego badania.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji