Liczba wyników: 1694
Naukowcy dowodzą, że jeżeli chodzi o leczenie osób zarażonych jednocześnie potencjalnie śmiertelną chorobą pasożytniczą i wirusem HIV, dwa leki są lepsze niż jeden.
Miażdżyca jest chorobą tętnic, na którą szczególnie narażone są osoby po 50. roku życia. Przyczyną schorzenia jest głównie niezdrowa dieta, brak aktywności fizycznej, otyłość, cukrzyca oraz palenie tytoniu. Nieleczona bywa przyczyną zawału serca, udaru mózgu oraz amputacji kończyn dolnych. Jak leczyć miażdżycę oraz zapobiec niebezpiecznym powikłaniom?
Z amerykańskich badań wynika, że aż jedna trzecia pacjentów chorujących na nowotwory szuka pomocy u bioenergoterapeutów, zielarzy i innych znachorów.
Zakończyły się zdjęcia do największej polskiej produkcji ostatnich lat, "Legionów" w reżyserii Dariusza Gajewskiego.
Andrzej Piaseczny zaprezentował klip do piosenki "Słowa" z najnowszej płyty "25+".
W środę, 17 kwietnia o godzinie 11.00, Kino Pod Baranami zaprasza dojrzałych widzów na pokaz Kuriera - polskiej superprodukcji historycznej, poświęconej postaci Jana Nowaka-Jeziorańskiego.
Piosenka, którą Bruce Springsteen napisał 18 lat temu do "Harry'ego Pottera" w końcu doczekała się premiery.
Mick Jagger przeszedł operacje wszczepienia zastawki aortalnej. Lekarze kontrolują stan pacjenta i dbają, by nie doszło do komplikacji. Mick Jagger zostanie wypisany ze szpitala w ciągu czterech, pięciu dni.
Po raz pierwszy w historii na świecie żyje więcej ludzi z nadwagą niż niedowagą – podaje Światowa Organizacja Zdrowia. Już dziś liczba osób otyłych przekroczyła 1 mld, a według szacunków World Obesity Federation do 2025 roku może się zwiększyć do jednej czwartej światowej populacji. Zapobieganie epidemii otyłości powinno bazować na edukacji, zwłaszcza dzieci i młodzieży, wspieranej przez prozdrowotną politykę państw.
Biblioteka Narodowa odniosła się w specjalnym komunikacie do aktu spalenia m.in. książek przy jednej z gdańskich parafii. "Nie można usprawiedliwić złego działania podjętego w dobrej intencji" - czytamy w przesłaniu BN.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność