Liczba wyników: 362
Z raportu SACN Carbonhydres and Health Report przygotowanego przez Scientific Advisory Committee on Nutrition (Naukowego Komitetu Doradczego ds. Żywienia) wynika, że spożywamy więcej cukru, niż jesteśmy w stanie spalić, czego efektem jest odkładanie tkanki tłuszczowej, niebezpieczny wzrost cholesterolu, a także próchnica, szczególnie widoczna u dzieci - które często dostają słodką przekąskę jako nagrodę za dobre zachowanie lub pozytywne wyniki w nauce. Pozostaje pytanie: czym słodzić bezpiecznie? Czy istnieje zdrowy cukier?
Wraz z wiekiem spada wydajność wątroby i nerek, czyli narządów odpowiedzialnych za oczyszczanie naszego organizmu. Osteoporoza, która zwiększa podatność na złamania kości, dotyka kobiety po menopauzie i mężczyzn po 70 roku życia. Jednak seniorzy w celu kontroli organizmu, nie mogą zapomnieć również o hormonach, tarczycy i płciowych, które czuwają nad spójnym działaniem narządów.
W Szpitalu Klinicznym w Warszawie przy ul. Banacha została otwarta najnowocześniejsza w Polsce sala zabiegowa, wyposażona w dwupłaszczyznowy angiograf do diagnostyki i interwencyjnych zabiegów wewnątrznaczyniowych. Urządzenie pozwoli obniżyć dawkę promieniowania przyjmowaną przez pacjentów oraz poważnie zwiększyć precyzję wykonywanych zabiegów.
Witamina D odgrywa kluczową rolę w rozwoju i funkcjonowaniu organizmu ludzkiego. Jej zawartość w pożywieniu jest niewielka i nie ma możliwości dostarczenia jej w wymaganych ilościach, nawet w przypadku stosowania urozmaiconej diety. Produkty mleczne, jaja lub masło jedynie w minimalnym stopniu pokrywają codzienne zapotrzebowanie na witaminę D. Jedyną możliwością uzupełnienia braków w sezonie jesienno-zimowym i wiosną jest regularne stosowanie preparatów witaminy D, czyli suplementacja.
Suplementy witaminowe i mineralne są coraz powszechniejsze. W Stanach Zjednoczonych. około połowa badanych twierdzi, że stosuje co najmniej jeden suplement diety, a jedna trzecia sięga po multiwitaminy. Jednak to nie zawsze jest bezpieczne.
4 października obchodzony był Światowy Dzień Onkologii. W związku z tym warto przypomnieć, że wirus WZW typu B, to drugi po tytoniu czynnik rakotwórczy, który może być przyczyną nawet 80 proc. przypadków raka wątrobowo–komórkowego. Celem Żółtego Tygodnia jest uświadomienie społeczeństwu zagrożeń zdrowotnych, związanych z wirusowymi chorobami wątroby oraz edukacja na temat ich profilaktyki.
Przesuszona, odwodniona, a zdarza się że i przebarwiona. Skóra po lecie wymaga silnej regeneracji. Z jednej strony chcemy usunąć z niej ślady po silnym oddziaływaniu promieniowania UV, z drugiej musimy przygotować ją na niekorzystne zimowe warunki atmosferyczne. Nadchodzące miesiące są więc idealne na to, żeby odpowiednio się nią zaopiekować. Zobacz, jakie zabiegi medycyny estetycznej warto wykonać w najbliższych tygodniach.
Od dłuższego czasu coraz częściej słyszy się o tajemniczym glutenie. Jedni twierdzą, że jest niezdrowy, drudzy całkowicie eliminują go ze swojej diety na rzecz rzekomego chudnięcia. Trzecia grupa z kolei śmiało spożywa produkty przyrządzane na bazie białej mąki i nie obawia się żadnych konsekwencji.
W literaturze poświęconej żywności oraz żywieniu antyoksydanty i wolne rodniki odmieniane są przez wszystkie przypadki. Mimo tego niewiele osób potrafi wyjaśnić, skąd się biorą i jaką rolę spełniają w organizmie.
Polska kardiologia robi krok w tył. 15 lat temu zrobiliśmy skok do przodu, upowszechniliśmy nowe metody leczenia, zbudowaliśmy wiele ośrodków, poprawiając dostęp do nowoczesnego leczenia, 10 lat temu uwolniliśmy leczenie zawału serca i nielimitowane płacenie za angioplastykę wieńcową i intensywną terapię w ostrym zespole wieńcowym, ale to wszystko – mówi prof. dr. hab. n. med. Paweł Buszman, kardiolog, prezes Zarządu Polsko-Amerykańskich Klinik Serca.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem