Liczba wyników: 3013
Statyny to jedne z najpopularniejszych środków stosowanych na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi i dla ochrony przed zawałami oraz udarami. Kolejne badania potwierdzają jednak, że leki te mogą mieć znacznie szersze zastosowanie - mogą mieć wpływ na zmniejszenie ryzyka różnych rodzajów nowotworu.
Aż 20% kobiet jest zagrożonych nowotworem piersi. Najczęściej rozwija się on u kobiet między 50. a 70. rokiem życia. Profilaktyka i wczesna diagnoza mogą zapobiec usunięciu piersi oraz przywrócić zdrowie.
Jedzenie błonnika zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór piersi.
Na temat żywienia w chorobie onkologicznej krąży wiele mitów, których istnienie może negatywnie wpływać na proces leczenia. Mity te funkcjonują nie tylko wśród samych chorych, ale także w świadomości społecznej, co pokazuje najnowsze badanie SMG/KRC zrealizowane w ramach kampanii „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą”. Obalamy te najczęściej spotykane.
Statyny mogą istotnie obniżyć ryzyko zgonu z powodu czterech najpowszechniejszych nowotworów.
Osoby chore na nowotwór, które mają współmałżonka, mają większe szanse na dłuższe życie w porównaniu do samotnych pacjentów onkologicznych.
Warzywa krzyżowe, czyli na przykład kapusta i brokuły, stanowią potężną pomoc w walce z rakiem. Dzięki zawartości sulforafanu chronią przed różnymi formami nowotworu.
Rak prostaty to druga najczęstsza forma nowotworu u mężczyzn na świecie i piąta przyczyna zgonów związanych z rakiem u mężczyzn.
Jeden na pięciu pacjentów z rakiem płuc żyje po trzech latach po trzech latach leczenia nowotworu m. in. przy pomocy immunoterapii.
Dwa odrębne zespoły naukowców opublikowały wyniki swoich badań nad wykrywaniem chorób za pomocą zmodyfikowanych genetycznie bakterii.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję