Liczba wyników: 987
Wiosna 2012 upłynie w Wiedniu pod znakiem wina i przyciągać będzie zapewne miłośników tego trunku z całego świata. W marcu stolica Austrii gościć będzie Światowy Festiwal Wina w Palais Coburg, gdzie zaprezentują się najlepsi producenci wina i szefowie kuchni. W kwietniu natomiast, kiedy wiosna będzie już w pełnym rozkwicie, miejscy producenci wina zaproszą za kulisy swoich winnic podczas „Wiener Winzertour“.
Kuchnia grecka zdaniem smakoszy zalicza się do najlepszych kuchni świata. Co nadaje jej tak oryginalny charakter? Przede wszystkim słońce. Pod upalnym niebem Grecji rośnie, dojrzewa i nabiera najlepszego smaku nieprzebrana ilość jarzyn, ziół i owoców. Po drugie - ziemia, od gór, na zboczach których pasą się stada owiec, poprzez doliny porośnięte gajami oliwnymi, zagonami warzyw i winnic. I wreszcie sięgające starożytności i przekazywane z pokolenia na pokolenia tradycje kulinarne.
Włoskie risotto, hiszpańska paella czy tradycyjna, brytyjska pieczeń niedzielna (składająca się z pieczonego mięsa, pieczonych ziemniaków i warzyw) - to jedynie niewielka próbka potraw, które symbolizują poszczególne kraje i różnorodność kuchni w Europie, poddanych teraz wnikliwej analizie przez naukowców. Prace, których celem jest zbadanie codziennej ekspozycji Europejczyków na zanieczyszczenia żywności, mogą prowadzić do zmian nawyków żywieniowych na rzecz poprawy stanu zdrowia.
Ceniona aktorka, kobieta urocza, serdeczna, charyzmatyczna i wrażliwa na innych ludzi. Anna Dymna kończy dziś 65 lat. - Jestem aktorką, ale nie czuję się dobrze wśród tłumów. Pozostałam nieśmiała, tymczasem ludzie przypatrują mi się, jak wszystkim osobom publicznym. Dlatego gotuję zupę - przy kuchni łapię pion, czuję się sobą i znajduję spokój – mówi o sobie Anna Dymna w wywiadzie dla "Tygodnika Powszechnego".
Spośród dań jednogarnkowych zdecydowany prym w kuchni wiodą zupy. Pichcenie z wykorzystaniem zaledwie jednego naczynia coraz częściej dotyczy również dań obiadowych, takich jak gulasz, leczo, risotto, a nawet kaszotto. Poszukując pomysłu na mało skomplikowany i apetyczny obiad szybko odkryjemy, że tradycja przyrządzania sycących i aromatycznych dań w jednym naczyniu ma znacznie dłuższą tradycję i sięga najdalszych zakątków świata. Jakich specjałów jednogarnkowych warto spróbować?
Prawie co trzeci Polak (32%) nigdy nie robił remontu ani nie zmieniał wystroju w mieszkaniu – wynika z badania Kantar TNS. Blisko 1/5 respondentów (19%) przeprowadziła takie prace w okresie ostatnich dwóch lat, a co szósta (16%) osoba planuje wykonać je w przeciągu najbliższego roku w sypialni, kuchni, łazience bądź salonie. W jakich sytuacjach decydujemy się na remonty? Co ósmy (13%) Polak uważa, że tego typu prace przeprowadza się przy okazji ważnych momentów bądź zmian w życiu.
Naturalne kosmetyki, nazywane również ekologicznymi, stają się w ostatnim czasie coraz bardziej popularne. Tego rodzaju specyfiki potrafią być niestety dużo droższe od tych dostępnych w drogeriach. Aby dbać o siebie bez stosowania chemii nie musimy jednak sięgać po gotowe preparaty – możemy je bowiem przygotować samemu w domowych warunkach. Produktem, który większość z nas ma w swojej kuchni, a który doskonale sprawdza się w roli eko kosmetyku, jest ocet. Podpowiadamy, jak może nam pomóc w walce o piękną skórę i włosy oraz w jaki sposób go stosować.
Nazywana najstarszym i najsłynniejszym napojem świata, zielona herbata staje się coraz bardziej doceniana. We wschodniej Azji właściwości profilaktyczno-lecznicze tego napoju były znane już 5000 lat temu, a dopiero trzy wieki temu zaczęli się do niej przekonywać Europejczycy. Teraz liście zielonej herbaty królują w kuchni, lecznictwie, a ostatnio także w kosmetologii. Coraz częściej ekstrakt z zielonej herbaty można znaleźć w kosmetykach do pielęgnacji ciała. Co sprawia, że zielona herbata potrafi jednocześnie wzmocnić nas od środka i zregenerować na zewnątrz?
Popołudniami wiejski dom Jamie Lee Curtis znajdujący się na przedmieściach Los Angeles aż kipi od aktywności. Podczas gdy aktorka parzy w kuchni herbatę, jej 12-letni syn Thomas biega dokoła, a z pokoju na piętrze docierają dźwięki gitary elektrycznej, na której gra mąż aktorki Christopher Guest pomagając ich 21-letnie córce w przygotowaniu piosenki – prezentu dla mamy. Jednym słowem – żyje jej się nie najgorzej. Miłe popołudnia w rodzinnym gronie to spełnienie planów artystki. Choć trzeba przyznać, że różnie jej się układało, osiągnęła swój cel – chce być sobą i nikim innym.
W Chorwacji jest ponad 41 tysięcy zarejestrowanych hodowców winorośli i ponad 1600 producentów wina, a regiony słynące z jego wytwarzania można znaleźć zarówno na wybrzeżu, jak i w głębi kraju. Produkcja wina zalicza się do jednego z najszybciej rozwijających się sektorów chorwackiej gospodarki. Z produkcji wina słynie przede wszystkim Slawonia – region położony w północno-wschodniej części kraju, gdzie uprawiany jest najpopularniejszy szczep winorośli - Graševina. Ciepła jesień w tym regionie przyciąga wielu turystów i smakoszy wina, którzy poza unikalnymi gatunkami win, mogą tu również spróbować wyśmienitych potraw lokalnej kuchni oraz wybrać się na wycieczkę po okolicznych winnicach.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi