Liczba wyników: 582
31 marca na ekrany polskich kin wchodzi film "Dalida. Skazana na miłość" - oparta na faktach, historia burzliwego i pełnego namiętności życia Dalidy, uznawanej za jedną z sześciu najpopularniejszych piosenkarek na świecie.
Polscy turyści z roku na rok chętniej wyjeżdżają na Wielkanoc na imprezy turystyczne. Teraz święta spędzi w ten sposób aż o 53 proc. klientów biur podróży. Ponieważ Wielkanoc w tym roku wypada późno, bo w połowie kwietnia, znacznie mniejszy jest odsetek wyjeżdżających w tym czasie na narty niż przed rokiem.
Zęby wybiela papka z truskawek i sody oczyszczonej, bakterie zabija oliwa z oliwek, a plamy z zębów usunie pasta z… kurkumy - to tylko niektóre z porad, jakie można znaleźć m.in. na YouTube. Dentyści jednak ostrzegają, że większość z nich ma więcej wspólnego z legendami, niż ze zdrowiem jamy ustnej. Porady z sieci mogą nieodwracalnie zniszczyć nam zęby.
Świeże warzywa, pełnoziarniste pieczywo, rośliny strączkowe czy tłuszcze roślinne – to przykłady produktów, po które chętnie sięgają wegetarianie, a więc osoby, które zdecydowały się na niejedzenie mięsa. I choć dla wielu z nas zrezygnowanie z pikantnych skrzydełek, smażonego steka czy grillowanej karkówki wydaje się być niemożliwe, warto zastanowić się nad uzupełnieniem naszych codziennych posiłków o najważniejsze składniki diety bezmięsnej.
Zachowanie, które w jednym kraju jest normą, w innym może zostać uznane za niestosowne, niezrozumiałe, a niekiedy nawet obraźliwe. Przygotowując się do podróży, warto nie tylko pamiętać o biletach, rezerwacjach i odpowiednim spakowaniu walizki, lecz także zgłębić podstawy turystycznego savoir-vivre’u, aby nie popełnić… spektakularnego faux pas.
Obecnie tłusty czwartek kojarzy się z pączkami, faworkami i innymi słodkimi przekąskami. Dawniej na stołach pojawiało się mięso, słonina, boczek. Podstawowa zasada brzmiała „im tłuściej tym lepiej” - tłuszcz symbolizował szczęście i obfitość. Co warto wiedzieć o jego spożywaniu, aby najbliższy czwartek wyszedł nam na zdrowie?
Zima i przedwiośnie to czas, w którym nasza odporność jest wystawiona na szczególną próbę. Chociaż wygląda na to, że w tym roku syberyjskie mrozy już nam nie grożą, to musimy pamiętać, również taka łagodna pogoda o tej porze roku bywa zdradliwa i szczególnie sprzyja infekcjom. Podpowiadamy więc, jak ustrzec się przed niechcianym przeziębieniem stosując domowe sposoby i naturalne produkty.
Bukko brzozowe jest popularne w Afryce Południowej. Od wieków stosowane jest na łagodzenie dolegliwości żołądkowych, reumatyzmu i problemy z pęcherzem moczowym.
Odpowiednia dieta stanowi istotny element zdrowego stylu życia. Jaką rolę odgrywają w niej tłuszcze? Które warto spożywać, a których unikać? Wyjaśniają to eksperci kampanii „Poznaj się na tłuszczach”, dr n. med. Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia oraz dietetyk mgr Ewa Kurowska.
Współczesny rynek jest bogaty w produkty spożywcze o bardzo różnej wartości odżywczej, jakości i w różnej cenie. Dodatkowo producenci na wiele sposobów zachęcają nas do zakupu określonego produktu. Jak zatem wybierać właściwie i świadomie? Podstawowym źródłem informacji pozwalającej ocenić produkt zarówno pod kątem jakości handlowej, jak i wartości odżywczej, jest etykieta. Dlatego tak ważne jest, by wiedzieć, co dokładnie można z niej wyczytać.