Liczba wyników: 3841
W grudniu ceny żywności w Polsce będą o 4,5 proc. wyższe niż przed rokiem. Tempo wzrostu cen tych produktów będzie zatem najszybsze od 2011 r., kiedy to w grudniu ceny żywności były o 4,7 proc. wyższe niż rok wcześniej – prognozują analitycy Departamentu Analiz Ekonomicznych, Sektorowych i Rynków Rolnych Banku BGŻ BNP Paribas.
Główny Urząd Statystyczny potwierdza to, co wszyscy Polacy widzą na codzień podczas zakupów - na wizyty w sklepach wydajemy coraz więcej pieniędzy. Jak podaje GUS, ceny żywności w lutym bieżącego roku wzrosły o 0,7% względem poprzedniego miesiąca i aż o 5,3 procent względem ubiegłegorocznego lutego. W ciągu miesiąca najbardziej podrożał cukier - o 9,6%. Nadal rosły ceny mąki oraz pieczywa. Więcej płacono za owoce, miód, tłuszcze roślinne a także warzywa i ryby.
Minister zdrowia opublikował nową listę refundacyjną. Lista ma wejść w życie marca 2013 r. Pojawił się na niej lek na gruźlicę, w tym postaci lekooporne, poszerzono także listę refundowanych leków stosowanych w chemioterapii. Niestety dla większej liczby leków dopłaty pacjentów wzrosły niż się zmniejszyły.
Pomimo początkowych problemów związanych z ustawodawstwem, liczba leków biopodobnych obecnych na rynku europejskim będzie rosnąć. Atrakcyjność tego rynku zwiększy postrzeganie ich jako taniej i skutecznej alternatywy dla tradycyjnych leków.
Instytut Pentor Research International na zlecenie Schering-Plough Polska, produkującego lek na katar „Afrin", przeprowadził sondaż wśród Polaków pod kątem sposobów wyboru leków na katar.
Posłowie rozpoczęli pracę nad rządowym pakietem ustaw zdrowotnych przewidującym m.in. fakultatywne przekształcenia szpitali. Zawarte w pakiecie rozwiązania według projektodawców mają spowodować poprawę zarządzania i kondycji finansowej polskich szpitali, informatyczny skok w dokumentacji medycznej, krótsze kolejki do lekarzy, szybszą drogę dochodzenia roszczeń za błędy lekarskie, uporządkowanie kwestii sprzedaży leków przez Internet , rozdzielenie kompetencji w zakresie rejestracji i refundacji leków, zwiększenie liczby lekarzy w szpitalach i przychodniach oraz zrównanie cen leków refundowanych w aptekach.
Wiele powikłań w stosowaniu leków związanych jest z niekorzystnym działaniem żywności na wchłanianie, metabolizm i wydalanie leków z organizmu - ostrzega Instytut Żywienia i Żywności. Niektóre z tych interakcji są bardzo groźne i mogą prowadzić nawet do zaburzeń rytmu serca, gwałtownego wzrostu ciśnienia tętniczego krwi albo hipotonii ortostatycznej. Interakcje leków z żywnością mogą istotnie pogorszyć skuteczność leczenia, wydłużyć okres hospitalizacji oraz w konsekwencji zwiększyć jego koszty.
Lek, który reguluje wewnętrzny zegar biologiczny, może również pomóc w leczeniu depresji. Nowe badania wykazały, że u pacjentów, którzy przyjmują agomelatynę, poprawia się nastrój, a także lepiej śpią i doświadczają mniej działań niepożądanych niż przy stosowaniu tradycyjnych leków antydepresyjnych.
Amerykańska Agencja Żywności i Leków (Food and Drug Administration, FDA) właśnie zatwierdziła do sprzedaży kolejny lek dla kobiet, który jest odpowiednikiem słynnej męskiej Viagry.
Europejska Agencji Leków (EMA) przeanalizowała działanie Diclofenacu i stwierdziła, że lek stwarza podobne zagrożenia jak selektywne inhibitory COX-2, zwłaszcza gdy jest stosowany w dużych dawkach (150 mg) lub gdy jest zażywany długoterminowo.