Liczba wyników: 2667
Podczas Europejskiego Kongresu w Glasgow przedstawiono prezentację, z której wynika, że korzyść z aktywności fizyczna w ochronie przed rakiem piersi jest bezpośrednia - nie zależy od wagi i wieku rozpoczęcia treningu.
Nowe badania przeprowadzone przez uczonych z Harvard T.H. Chan School of Public Health dowodzą, że regularne jedzenie produktów o wysokiej zawartości błonnika pomaga zmniejszyć ryzyko raka piersi.
Czerwone mięso ma związek z wyższym zagrożeniem różnymi nowotworami, w tym rakiem piersi. Bezpieczniejszym wyborem jest drób, mówią nowojorscy uczeni.
W Wielkiej Brytanii rusza nowa kampania uświadamiająca zagrożenie rakiem piersi. Jej adresatkami są starsze panie, które nierzadko uznają, że ta choroba ich już nie dotyczy i w efekcie coraz częściej stają się ofiarami wspomnianego nowotworu.
W ubiegłym roku amerykańska aktorka Angelina Jolie poddała się prewencyjnej mastektomii informując o tym opinię publiczną. Z nowych danych wynika, że jej decyzja zainspirowała wiele kobiet do poddawania się badaniom piersi.
Badanie amerykańskich uczonych z Behavioral and Epidemiology Research Group pokazało, że kobiety, które schudły i zachowały nową wagę, mają niższe ryzyko raka piersi niż panie z nadwagą, u których masa ciała nie uległa żadnej zmianie.
Zgodnie z twierdzeniem głoszącym, że lepiej zapobiegać niż leczyć NFZ planuje zwiększyć środki przeznaczone na profilaktykę nowotworów.
W 2013 roku zdiagnozowano niemal 15 milionów nowych przypadków raka, a nowotwory spowodowały śmierć 8,2 mln osób.
W krajach Unii Europejskiej co dwie minuty diagnozowany jest u kobiet rak piersi, a co sześć minut jedna z nich umiera na ten nowotwór. W Polsce choroba ta wykrywana jest rocznie u ponad 14 tys. pań, a połowa z nich przegrywa z nowotworem. Z kolei na raka szyjki macicy rocznie zapada ok. 4 tys. Polek i również blisko co druga z nich przegrywa walkę o życie.
Mężczyźni mają możliwość obniżenia ryzyka agresywnego raka prostaty przez wzbogacenie swojej diety w brokuły i kalafior. Należy jednak pamiętać, że ogólne ryzyko raka prostaty wciąż pozostaje - ostrzega Health 24.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność