Liczba wyników: 399
Często dokucza ci zgaga? Od pewnego czasu gorzej widzisz? Mocno się pocisz i nie ma to nic wspólnego z upałami? A może bliscy narzekają, że chrapiesz? Wszystkie te nieprzyjemne dolegliwości mogą mieć jeden wspólny mianownik – nadmiar kilogramów. Razem z lekarzem sprawdziliśmy, jakie mniej oczywiste problemy ze zdrowiem może powodować otyłość.
Picie alkoholu i jedzenie przetworzonego mięsa, takiego jak to w parówkach czy kiełbasie, sprzyja rozwojowi nowotworu żołądka.
Radioterapia powodować może popromienne zapalenie skóry, które jest przyczyną podrażnienia, wysuszenia, złuszczania naskórka, obrzęków czy bólu. W czasie terapii i po jej zakończeniu, należy smarować skórę odpowiednimi preparatami, a także unikać słońca czy nosić przewiewne ubrania.
Całe życie na Ziemi zależy od promieniowania, ciepła i energii słońca. Długo wyczekiwane promienie słoneczne dodają energii, poprawiają nastrój oraz wpływają na syntezę witaminy D w organizmie. Niosą jednak ze sobą również duże zagrożenia - o negatywnym wpływie promieniowania UV na skórę wie niemal każdy, nie wszyscy jednak pamiętają, że promienie słoneczne mają również niebagatelny wpływ także na nasze oczy. W przypadku wzroku promienie UV to nie tylko problem lata i pełnego słońca.
Na stan naszych oczu ma wpływ codzienne intensywne eksploatowanie wzroku. Zmuszamy oczy do nadmiernego wysiłku w niekomfortowych warunkach, a to prowadzi do ich przemęczenia. Styl życia, warunki pracy czy obniżona odporność organizmu powodują, że oczy nie działają prawidłowo. Jak zadbać o wzrok kiedy potrzebuje pomocy?
Wszelkie urazy oka powstałe w wyniku uszkodzenia mechanicznego, objawiające się silnym bólem, zaczerwienieniem oka, łzawieniem lub zaniewidzeniem, mogą powodować poważne konsekwencje dla naszego zdrowia, a nawet prowadzić do całkowitej utraty wzroku. Jak wygląda i na czym polega prawidłowo przeprowadzona pierwsza pomoc przy mechanicznych urazach oka?
Za nami święta, więc do śmietników przy naszych domach znowu trafią tony jedzenia. Przeciętna czteroosobowa rodzina wyrzuca codziennie ponad pół kilograma żywności – rocznie ponad 200 kg. Po świętach wyrzucamy oczywiście więcej, bo tradycja każe suto zastawić stół i lepiej niech się zmarnuje niż zabraknie. Jak mądrze gospodarować żywnością na co dzień?
O zdrowotnych zaletach ryb nie trzeba nikogo przekonywać. O ich kulinarnych walorach również. Sposobów na przyrządzenie rybiego mięsa jest wiele, ale zanim zabierzemy się do jego przygotowania, należy pamiętać o kilku ważnych zasadach, dzięki którym nasze danie będzie smakowało naprawdę wybornie.
Polscy seniorzy nie mają do dyspozycji zbyt wysokich emerytur i muszą oszczędzać na wielu rzeczach, nawet na zakupach spożywczych. Oczywiście nie warto rezygnować ze zdrowych produktow i dieta, szczególnie w starszym wieku, powinna odpowiadać na specyficzne zapotrzebowanie organizmu. Można jednak postarać się o dobry jadłospis w ekonomiczny sposób.
Mała, niepozorna garść nasion kryje w sobie moc składników mineralnych oraz witamin. Poza wartościami odżywczymi, niewątpliwą zaletą tych „maleństw” jest fakt, że można je z łatwością włączyć do codziennej diety. Oto cztery nasiona, które warto chrupać na co dzień.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem