Liczba wyników: 729
Wątroba to jeden z najważniejszych narządów w organizmie człowieka. Spełnia ponad 500 różnych funkcji, wśród których wymienić można m.in. produkcję żółci niezbędnej w procesie trawienia, gromadzenie zapasów witamin A, D i B12 oraz neutralizowanie toksyn dostarczanych do organizmu w pożywieniu. Dlatego tak istotna z punktu widzenia jej kondycji jest odpowiednia profilaktyka, której jednym z podstawowych elementów jest racjonalne odżywianie. W jaki sposób odżywianie wpływa na pracę wątroby? I które nawyki warto wprowadzić do codziennego życia, aby jej pomóc?
Żyjemy w czasach, w których dostępność i różnorodność produktów spożywczych jest w zasadzie nieograniczona. I choć stare polskie przysłowie mówi, że od przybytku głowa nie boli – to czasami boli, bo jak wybrać to, co najlepsze dla naszego zdrowia?
43 proc. Polaków deklaruje, że nie je w ogóle lub stara się ograniczać jedzenie mięsa. Fleksitarianizm to dieta polegająca na spożywaniu ograniczonej liczby posiłków mięsnych, najabrdziej zbliżona jest więc do kuchni określanej w Polsce jako jarska.
Kuchnia azjatycka ma w Polsce coraz większą rzeszę fanów. Jej popularność sprawia, że spróbować jej można niemalże w każdym mieście. Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu znaleźć można też wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tradycyjnych, azjatyckich potraw.
Koszty pośrednie związane z chorobami przewlekłymi kilkukrotnie przewyższają wydatki NFZ na leczenie pacjentów. Przykładowo, w przypadku cukrzycy tylko 11 proc. wydatków przeznaczana jest na refundację, pozostałe 89 proc. to leczenie powikłań, hospitalizacje i koszty pośrednie związane z rentami i przedwczesnymi zgonami. Eksperci podkreślają, że wczesna diagnostyka i szybkie wdrożenie leczenia znacznie zwiększają szansę na wyleczenie pacjenta i jego powrót do pracy. Dlatego niezbędne są m.in. zmiany w dostępie i finansowaniu nowoczesnych terapii.
Często bywa zwany Lanym Poniedziałkiem, śmigusem-dyngusem, oblewanką, polewanką. Dzień ten najczęściej upływa pod znakiem rodzinnych oraz towarzyskich spotkań, a dla wielu to czas zabaw, psot, żartów i ogólnej wesołości, która wiąże się bezpośrednio z tradycją wzajemnego oblewania się wodą.
Wielkanoc to czas radosnych spotkań przy rodzinnym stole. Rozmowy w gronie bliskich umilane są przepysznymi, ale nierzadko tuczącymi świątecznymi potrawami. Co zrobić, aby nie odbierając sobie przyjemności z kosztowania niecodziennych dań, równocześnie nie przybrać dodatkowych kilogramów? Jakie dania przygotować na kulinarną, wielkanocną ucztę? Wyjdź poza schemat i odważnie wykorzystaj zielone dary natury.
Minęły prawie dwa miliony lat od kiedy nasi przodkowie zaczęli gotować. Wydawać by się mogło, że największe kulinarne rewolucje i odkrycia mamy już za sobą – od pierwszych podpłomyków po kuchnię molekularną. Czy jest wobec tego możliwe, że większość z nas nie zdaje sobie sprawy z istnienia piątego smaku?
Dobry sen to recepta na zdrowie - przyspiesza regenerację ciała, poprawia samopoczucie i korzystnie wpływa na urodę. Jednak przejściowe problemy z zasypianiem mogą dotyczyć nawet 40 proc. Polaków. Podpowiadamy co możemy zrobić, by budzić się wypoczętym.
Co jakiś czas w mediach ukazuje się sensacyjna informacja o nowej diecie-cud. Każda dieta, zarówno DASH, paleo czy ketogeniczna ma swoich zwolenników, jak i przeciwników. Która z nich w „cudowny” sposób pozwoli pozbyć się niepotrzebnych kilogramów, a która tylko przysporzy więcej problemów niż korzyści? Czy istnieje uniwersalna dieta „dla każdego”? Na co trzeba zwrócić uwagę przy wyborze tej najlepszej dla nas?
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi