Liczba wyników: 4458
Ile masz lat? Na to pytanie kobiety często reagują zmieszaniem lub wrogością, a czasem nawet zniekształcają swoją metrykę. Robią wszystko, by jak najdłużej wyglądać młodo, jednak niepielęgnowane dłonie mogą bezlitośnie dodawać nam lat. Czy musi tak być? Odpowiednie zabiegi pielęgnacyjne zapewnią zdrowy i piękny wygląd naszym dłoniom, które już nigdynie zdemaskują, ile mamy wiosen.
Jest wiele rzeczy, za które kochamy Święta Bożego Narodzenia. W szczególności jest to możliwość spędzenia czasu z rodziną (38%), dni wolne od pracy (34%), dawanie prezentów (31%) oraz ich otrzymywanie (26%) a także pyszne jedzenie (22%). TNS na zlecenie portalu eBay spytał Polaków o ich świąteczne plany, ile prezentów kupią, za ile oraz kogo obdarują najdroższymi upominkami.
Niespełna 21 proc. osób po 45 roku życia je warzywa i owoce kilka razy dziennie. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez agencję Inquiry na potrzeby ogólnopolskiej kampanii „Pora ma pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców” jeszcze rzadziej sięgają po nie osoby młode. Jedynie 13 proc. z nich je warzywa i owoce kilka razy dziennie.
W Polsce kwestia zarobków jest wciąż tematem tabu. Z jednej strony firmy chętnie dowiedziałaby się, ile płaci konkurencja. Z drugiej strzegą informacji o siatkach płac we własnej firmie. Podobnie jest wśród pracowników. Sami chętnie dowiedzieliby się, ile co miesiąc wpływa na konto sąsiada, ale o swojej płacy mówią mniej ochoczo.
41% Polaków deklaruje, że dla rodziny przeznacza ponad 5 godzin tygodniowo, jednak co piąty przyznaje, że chciałby tego czasu poświęcać jeszcze więcej – wynika z badania Polacy po godzinach”. Dodatkowo, narzekamy na brak czasu na realizację własnych pasji, odpoczynek czy podróże. Co pochłania czas Polaków poza pracą? Ile poświęcają go dla przyjaciół, a ile na obowiązki domowe?
Kondycja wątroby decyduje o tym, ile mamy energii, ile ważymy, jak się czujemy – ale nie tylko. Narząd ten chroni nas przed toksynami i wytwarza życiodajne związki. Zbliżająca się majówka skłania do pytań – co jeść, czego unikać, aby utrzymać ten narząd w dobrym zdrowiu. O tych kwestiach mówi hepatolog Jan Gietka z Poradni Chorób Wątroby.
Kim jest współczesny człowiek? Rozbitkiem na bezludnej wyspie? Jaka jest granica naszej akceptacji drugiego człowieka? Czym jest komunikacja międzyludzka - czy tylko zlepkiem słów, które nie zawsze dotykają głębi istoty myśli? Wreszcie, czym jest opowieść - jaka jest istota jej snucia, ile potrafimy zawrzeć w niej prawdy, ile ludzka pamięć potrafi lub chce spamiętać? To tylko niektóre pytania, które nasuwają się po przeczytaniu powieści pt. „Foe” Johna Maxwella Coetzee.
Analitycy rynku energetycznego zapowiadają drastyczne podwyżki cen energii, a tymczasem 60% Polaków nie jest w stanie precyzyjnie określić, ile wydaje na rachunki w skali miesiąca, 62% nie wie, ile prądu zużywa ich gospodarstwo domowe, a 1/3 otwarcie przyznaje się, że nie wie, w jakich jednostkach liczone jest zużycie energii elektrycznej. Takie wnioski płyną z najnowszego raportu „Media i rachunki” przygotowanego przez platformę MAM, opartego na wynikach badania przeprowadzonego przez SW Research.
Czy tego chcemy czy nie, słodki smak kocha prawie każdy. Uwielbienie do niego wynika z naszych genów i czystej fizjologii. Słodycz oznacza dla mózgu szybko dostępną energię, dlatego nie powinno się z niej całkowicie rezygnować. Niektórzy próbują zastąpić tradycyjny cukier innymi słodkościami jak np. stewią, syropem daktylowym, cukrem kokosowym. Ile jest prawdy a ile mitu o ich właściwościach i czy rzeczywiście egzotyczne „słodziwa” pomogą nam pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów?
Od 2007 roku nabywcy energii elektrycznej mają prawo do zmiany dotychczasowego sprzedawcy energii elektrycznej tyle razy w roku, ile tylko chcą. Rozsądne wybranie nowego dostawcy może zmniejszyć nasze opłaty za energię elektryczną nawet o 20%. Na świadomym wyborze nowego sprzedawcy energii można wiele skorzystać, naturalną jednak rzeczą są pojawiające się w głowie pytania: „Ile to kosztuje?”, „Czy nie będzie żadnych problemów technicznych?”, „Czy to na pewno będzie tańsze?”.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność