Liczba wyników: 1448
Okres zimowy to czas próby dla każdego organizmu – szczególnie, jeśli temperatury spadają znacznie poniżej zera, a zawartość witamin w warzywach i owocach jest mniejsza niż podczas pozostałych pór roku. Odporność organizmu należy systematycznie wzmacniać, dlatego konieczne jest wzbogacanie diety o odpowiednie produkty.
Przewód pokarmowy stanowi największy organ układu immunologicznego, ponieważ narażony jest na kontakt nie tylko z wieloma drobnoustrojami, ale także różnymi składnikami pochodzącymi z żywności. Prawidłowo zbilansowana dieta, w której nie brakuje zdrowych tłuszczów omega 3, witamin, a także związków mineralnych, będzie stanowiła tarczę ochronną przed infekcjami.
Marzec i kwiecień to te miesiące w roku, kiedy organizm jest szczególnie osłabiony – o objawy przesilenia wiosennego, będącego wynikiem niedoboru witamin, nietrudno. Właśnie w tym czasie potrzebujemy prawdziwego zastrzyku naturalnych składników. Z pomocą przychodzi nam promowana przez gwiazdy fitness – super żywność. Proponujemy ją w wersji po polsku.
Starzenia się komórek nie można zatrzymać, jednak istnieje sposób, by go znacznie spowolnić, np. dzięki właściwemu sposobowi odżywiania się. Dobroczynny wpływ kaszy wynikający z dużej zawartości witamin i składników odżywczych, pomaga w utrzymaniu homeostazy oraz prawidłowemu przebiegowi licznych procesów biochemicznych naszego organizmu.
Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że warzywa i owoce zawierają w sobie bogactwo witamin. W zależności jednak od kolorów, naturalne przekąski posiadają odmienne składniki odżywcze. Unikalna paleta barw tych produktów może być dla nas doskonałą wskazówką w czasie robienia zakupów. Co mówią kolory o warzywach i owocach, które spożywamy na co dzień?
Warzywa to podstawa zdrowej diety i powinno ich być w naszym menu jak najwięcej. Dostarczają niezbędnych witamin i minerałów oraz błonnika pokarmowego, a przy tym mają bardzo mało kalorii. Mimo to większość z nas przyznaje, że warzyw je za mało. Jak w prosty sposób zwiększyć ilość warzyw w codziennej diecie radzi dietetyk Adriana Szulińska.
Ćwiartka średniej wielkości arbuza ma tyle samo kalorii co dziesięć garści truskawek. Pięć garści truskawek to tyle co średniej wielkości gruszka. Owoce są pełne witamin, po prostu pyszne i kuszą szczególnie teraz gdy są świeże. Jednak czy owoce faktycznie mogą być jedzone bez ograniczeń?
Zimą i wiosną często narzekamy na brak energii. Organizm stara się sprostać naszym wahaniom nastroju i w związku z tym często traci mnóstwo składników odżywczych i wspomnianej energii. Jak poradzić sobie z utratą witamin i minerałów? Z pomocą przychodzą pożywne, zdrowe i przede wszystkim pełne cennych wartości odżywczych orzechy.
Dietetycy oraz specjaliści od żywienia od dłuższego czasu przekonują nas, że dieta bogata w warzywa i owoce ma korzystny wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale i samopoczucie. W okresie wiosennego przesilenia, kiedy częściej odczuwamy osłabienie, senność czy bóle głowy i mięśni, warto szczególną uwagę zwrócić na produkty, które spożywamy, aby uzupełnić pozostałe po zimie niedobory witamin.
Pełne witamin, białka, kwasów tłuszczowych omega–3 – ryby są prawdziwą kopalnią substancji odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ze względu na swoje wartości odżywcze mięso ryb powinno być stałym elementem naszego jadłospisu. Niestety z roku na rok jemy coraz mniej ryb i te dane martwią specjalistów.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność