Liczba wyników: 682
Dynia jest zdecydowanie prawdziwą królową spośród jesiennych warzyw. Jej właściwości zdrowotne były doceniane już przez Indian. Przy bardzo wysokiej wartości odżywczej, cechuje się niską kalorycznością, dlatego doskonale sprawdza się w diecie dla sportowców. Jest chętnie używana jako dodatek między innymi do koktajli, ciast, placuszków, ale także w pojedynkę stanowi świetne danie upieczona w piekarniku lub jako rozgrzewający krem.
Prawie jedna czwarta Polaków po 35. roku życia nie wie, jaki ma poziom cholesterolu, a niespełna 8% przyznaje, że ma powyżej normy. Tymczasem wg danych epidemiologicznych aż 61% dorosłych Polaków (16 mln) ma podwyższone stężenie cholesterolu lub przyjmuje z tego powodu leki.
Wkładki ortopedyczne. Korygują ustawienie stóp u dzieci i dorosłych, zapobiegają wadom postawy, poprawiają komfort poruszania się, chronią stopy przed urazami sportowymi. Są doskonałą inwestycją w zdrowie.
Ciecierzyca to roślina strączkowa, niezwykle popularna w kuchni bliskowschodniej. Jest podstawą uwielbianego przez mieszkańców tego regionu hummusu czy falafla. Coraz większe uznanie zdobywa także w naszym kraju. Zobacz, dlaczego warto włączyć ją do codziennego menu, oraz w jaki sposób przygotować proste dania z jej dodatkiem.
Z danych Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Pojazdów ACEA wynika, że już nie diesle, ale silniki benzynowe są najchętniej wybierane przy zakupie nowych aut osobowych w Europie Zachodniej.
Bezdech senny ma związek z wyższym ryzykiem rozwoju dny moczanowej. Nie oznacza to, że bezdech wywołuje dnę, być może po prostu niektóre czynniki rozwoju tych chorób są takie same.
Paluch koślawy popularnie nazywany halluksem, jest chorobą zwyrodnieniową stopy powstałą w wyniku jej deformacji. Problem częściej dotyka kobiet – mężczyźni stanowią zaledwie około 5% pacjentów. Dlaczego tak się dzieje? Za halluksy odpowiedzialna jest przede wszystkim genetyka i skłonność do deformacji przodostopia, którą panie dziedziczą po matkach i babkach.
Ponad 70% Polaków nie wie jak rozpoznać zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych (tzw. tłuszczów trans, TFA) w produktach. Jako główny powód, podają brak informacji o ich zawartości na etykietach (43%). Rzeczywiście, obowiązujące przepisy nie pozwalają na podawanie ilości TFA na etykiecie produktów, nie ograniczają również ich zawartości w żywności. Jak zatem unikać tłuszczów trans w diecie i dlaczego warto?
Codzienne czyności lub lekkie zaniedbania sprawiają, że oznaki starszego wieku pojawiają się znacznie szybciej niż powinny. Jeśli zmienisz niektóre przyzwyczajenia, możesz liczyć na młodszy wygląd na dłużej. Sprawdź, co sprawia, że starzenie się przebiega szybciej.
Im więcej masz okazji, by przebywać na zewnątrz, tym lepiej dla twojego zdrowia. Okazuje się, że dłuższe regularne pobyty na świeżym powietrzu mogą zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu II, chorób sercowo-naczyniowych, i innych problemów zdrowotnych.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji