Liczba wyników: 1198
Rząd i Kościół doszły do wstępnego porozumienia w sprawie zastąpienia Funduszu Kościelnego 0,5 proc. odpisu podatkowego już od 2014 roku. Możliwość odliczenia tej kwoty nie zmieniałaby dotychczasowego odpisu od podatku 1 proc., który można przekazywać na cele publiczne. Kościoły i związki wyznaniowe samodzielnie płaciłyby składki na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne duchownych.
Szpinak, ze względu na swoje właściwości zdrowotne, powinien zajmować jedno z najważniejszych miejsc w naszym menu. Ta zielona roślina jest źródłem wapnia i wielu niezbędnych witamin oraz reguluje odkładanie się tłuszczu w organizmie. Aby wzbudzić większe zainteresowanie szpinakiem wśród społeczeństwa i podsycić apetyt na niego do kalendarza wprowadzono Międzynarodowy Dzień Szpinaku, który przypada 26 marca.
Żywność funkcjonalna – dla wielu z nas ten termin może brzmieć nieco dziwnie, bo w powszechnej opinii żywność ma jedną funkcję: zaspokojenie potrzeby głodu. Europa skłania się jednak coraz bardziej ku jeszcze innej roli żywności: ma nas ona nie tylko „karmić”, ale i leczyć. Żywność funkcjonalna została tak zmodyfikowana, aby zapewnić dodatkowe korzyści zdrowotne w stosunku do żywności tradycyjnej.
Bycie seniorem to niekoniecznie tylko poranne zakupy na targu, cotygodniowy spacer do Kościoła czy opieka nad wnukami. Są ludzie, którzy świetnie przełamują stereotypy. W jaki sposób? Pokazując przez swoje pasje, że wiek czy niedomagania zdrowotne nie są żadną przeszkodą, aby w pełni cieszyć się aktywnym życiem. Jednym z nich jest Aleksander Doba, który przepłynął kajakiem Atlantyk. Niedosłyszący senior.
W krajach Europy Zachodniej i w Stanach Zjednoczonych, po kilkudziesięciu latach królowania leków syntetycznych, ponad połowa pacjentów korzysta dzisiaj z porad lekarzy medycyny naturalnej, lub wykorzystuje naturalne środki lecznicze w profilaktyce. W te najnowsze, światowe trendy zdrowotne wpisują się zioła, m. in. mięta pieprzowa, która jest składnikiem wielu preparatów wspomagających leczenie dolegliwości żołądkowych.
Wyjeżdżając na wakacje pakujemy zwykle podstawowe środki na gorączkę, ból gardła czy dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Niestety często wypoczynek mogą nam przerwać infekcje dróg moczowych, które zaniedbane mogą prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Małgorzata Biernacik farmaceutka z Apteki Medicover we Wrocławiu podpowiada, co zrobić, by zdrowotne niedyspozycje nie popsuły nam urlopu.
Oleje i oliwy to nieodłączne składniki każdego dania z makaronem, dressingu czy ciasta. Najczęściej tradycyjnie używane na naszych stołach są oleje z rzepaku, słonecznika czy soi. Coraz częściej jednak - nie tylko w związku ze wzrostem popularności światowych kuchni - sięgamy po inne oleje i oliwy. Mają nie tylko wyjątkowy smak, lecz także właściwości zdrowotne - polecają je zarówno dietetycy, jak i lekarze.
Polski klimat nie sprzyja wytwarzaniu witaminy D przez organizm. Niewielka liczba dni słonecznych w roku, zamknięcie w biurach i spędzanie czasu przed komputerem lub na zakupach ograniczają jej syntezę w skórze. Niedobór witaminy D może powodować poważne konsekwencje zdrowotne, jednak jej samodzielna suplementacja bez badań diagnostycznych i konsultacji z lekarzem może również stanowić zagrożenie dla zdrowia.
Bóle pleców, głowy i ramion, dyskopatia, zespół cieśni kanału nadgarstka, kłopoty z krążeniem i żylaki – to wcale nie przypadkowa lista dolegliwości. Właśnie na tego rodzaju problemy zdrowotne narażasz się, jeśli dzień w dzień spędzasz wiele godzin siedząc za biurkiem. Sprawdź, co dokładnie ci grozi i jak możesz ustrzec się przed najpowszechniejszymi schorzeniami.
Problemy z ciśnieniem krwi to jedne z najczęstszych dolegliwości układu krwionośnego. W przeciwieństwie do zbyt niskiego ciśnienia, które zazwyczaj nie sprawia większych problemów, z długotrwałym nadciśnieniem wiążą się poważne konsekwencje zdrowotne. Optymalne wartości to 120 mm/Hg dla ciśnienia skurczowego i 80 mm/Hg dla rozkurczowego. O nadciśnieniu mówi się, gdy pierwsza z wartości przekracza 140mm /Hg, a druga 90mm /Hg.