Liczba wyników: 3472
Z pozoru mycie zębów to prosta czynność. Bierzemy szczoteczkę, nakładamy pastę, władamy szczoteczkę z pastą do ust, myjemy, wypluwamy, płuczemy wodą. Niestety w tych kilku czynnościach, które mają nas uchronić przed próchnicą i nieświeżym oddechem, często popełniamy dziesiątki błędów, które czynią mycie zębów nieskutecznym. Co najczęściej robimy źle?
Nawracające krostki w jamie ustnej? Zazwyczaj to nic groźnego, ale czasem mogą być wczesnym objawem nowotworu. Jedną z osób, która jako pierwsza dostrzeże niepokojące zmiany może być dentysta.
Gdy nadchodzi jesień, coraz częściej mamy ochotę na słodkie, ciepłe i wysokokaloryczne potrawy. Nie ma w tym nic zaskakującego – organizm powoli przestawia się na tryb „trzeba jakoś przetrwać tę zimę”. Co zrobić, aby jesienna aura za oknem i podwyższony apetyt nie skończyły się niechcianymi dodatkowymi kilogramami?
Budzisz się z bólem gardła, potem przychodzi katar, kaszel i kichanie – to jasne, że złapała Cię infekcja. Niestety, nie ma lekarstwa na przeziębienie, ale warto je poskromić, zanim dojdzie do powikłań np. zapalenia krtani czy płuc. Na szczęście istnieje kilka sposobów, dzięki którym szybciej rozprawisz się z wirusem i wrócisz do pełni sił.
Próchnica to największy wróg naszych zębów, który sprawia, że każdy 30-latek nie ma przynajmniej 1 zęba, a około 90 proc. 70-latków ma najwyżej 1 ząb. Na pomysł, jak sobie poradzić z tym problemem wpadli naukowcy z Belfastu. Odpowiedzią może być aspiryna, jeden z najpopularniejszych środków stosowanych m.in. na ból głowy. Aspiryna może wspomagać ząb w regeneracji po ubytku i w ten sposób zredukować potrzebę leczenia – mówią badania.
Uderzenia gorąca, zmiany nastroju, problemy intymne - to nie jedyne, z czym muszą zmagać się kobiety w okresie menopauzy. Zachodzące w tym czasie zmiany hormonalne mogą mieć także wpływ na zdrowie zębów i dziąseł. Na jakie problemy w jamie ustnej trzeba się przygotować i jak złagodzić dolegliwości?
Czym byłaby polska kuchnia, bez aromatycznych, intensywnych w smaku i niezastąpionych kiszonych ogórków i kapusty? Stanowią one rarytas sam w sobie, nieodłączny składnik tradycyjnych potraw, a także mogą zmienić oblicze nawet najprostszych dań. Kiszonki to również sposób na wzmocnienie odporności, która szczególnie przyda nam się na przełomie jesieni i zimy. Pierwsze z przygotowanych u schyłku lata przetworów osiągnęły już pełnię smaku, dlatego warto poznać najpyszniejsze sposoby na włączenie ich do codziennego menu.
Tegorocznymi laureatami Nagrody Nobla w Dziedzinie Medycyny i Fizjologii zostali trzej amerykańscy badacze: Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash i Michael W. Young, za odkrycia dotyczące mechanizmów molekularnych kontrolujących rytm okołodobowy.
„Musimy mieć świadomość, że paląc byle czym, niszczymy ludzkie zdrowie i życie. Społeczeństwo tej świadomości nie ma” – mówi dr n. med. Piotr Dąbrowiecki, specjalista chorób wewnętrznych i alergologii w Wojskowym Instytucie Medycznym w Warszawie. Dr Dąbrowiecki łączy pracę zawodową z funkcją prezesa Polskiej Federacji Chorych na Astmę, Alergię i POChP.
Szacuje się, że w ciągu roku około 30 proc. osób powyżej 65. r.ż. i aż 40 proc. powyżej 80. r.ż., mieszkających we własnych domach doświadcza upadku. Wbrew pozorom na upadki osób starszych nie składają się wyłącznie obniżona sprawność organizmu oraz niezabezpieczone powierzchnie. Przyczynami niebezpiecznych sytuacji są także choroby o przebiegu przewlekłym i ostrym, spożywane pokarmy, a także skutki uboczne stosowanych leków.