Liczba wyników: 12607
Osoby starsze, które jadają tłuste ryby co najmniej raz w tygodniu, mogą zmniejszyć ryzyko poważnego osłabienia wzroku spowodowanego zwyrodnieniem plamki żółtej, wynika z amerykańskich badań.
Nie jesteśmy w sposób zupełny zdeterminowani genami. Pozostaje wiele sfer aktywności, dzięki którym mamy wpływ na swój organizm. A one mogą sprawić, że dłużej będziemy dobrze funkcjonować. Co zatem robić? Oto kilka popularnych, ale - jak zapewniają eksperci - skutecznych porad, co czynić, aby długo cieszyć się dobrą kondycją umysłu. Warto je więc powtarzać, może nawet jak mantrę...
Osoby starsze, które dostarczają organizmowi odpowiednią ilość witaminy E, mają mniejsze ryzyko rozwoju otępienia niż ludzie, których dieta jest uboga we wspomnianą substancję.
Gen starzenia się jest związany z rozwojem demencji, informują amerykańscy naukowcy.
Kolor skóry człowieka jest uzależniony od obecności i stężenia pigmentu o nazwie melanina. Pigment ten jest syntetyzowany przez komórki zwane melanocytami. Wraz z upływem lat i częstą ekspozycją na słońcu mechanizm barwienia skóry ulega zaburzeniu.
Dla wszystkich lubiących ładne widoki oraz dobre jedzenie rozwiązaniem na weekendowy wypad są Pieniny. O popularności tego miejsca decydują nie tylko walory przyrodnicze, ale i dobrze rozwinięta komunikacja oraz infrastruktura turystyczna.
W Nowym Jorku w wieku 83 lat zmarł doktor Robert Butler, twórca terminu „ageizm" (ang. „ageism"), który oznacza dyskryminację ze względu na wiek.
Szczęśliwi ludzie są mniej skłonni do przeziębień i grypy, wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie Psychosomatic Medicine.
Rusza ogólnopolski projekt "Porozmawiajmy o zdrowiu ". Ambasadorem kampanii jest aktorka serialu" M jak miłość" Hanna Bieluszko.
Minął właśnie miesiąc od przejścia przez Polskę drugiej fali powodziowej. Obecny w mediach, kościołach, polityce, czy akcjach społecznych temat „wielkiej wody" powoli cichnie. Ludzie odbudowują domostwa, regulują sprawy ubezpieczeń - na nowo układają życie. Powrót do normalności jest jednak niełatwy i to również w tych najbardziej podstawowych obszarach, jak jedzenie i picie. Bezpieczne odżywianie się na terenach popowodziowych może być trudną sztuką. Jak sobie z tym radzić, na co uważać, a czego zdecydowanie unikać - podpowiada Agnieszka Piskała, Specjalista ds. Żywienia Nestlé Polska.