Liczba wyników: 3301
Wbrew panującej powszechnej opinii osteoporoza nie dotyczy wyłącznie kobiet w wieku menopauzalnym i starszych. Jak wynika z najnowszych badań, choroba ta zagraża również młodszym kobietom: w ciąży oraz w okresie laktacji. W Polsce na osteoporozę cierpi 3 miliony osób, a kolejne 8 milionów może zachorować w najbliższym czasie.
Przełom jesieni i zimy to zwykle początek sezonu zachorowań na przeziębienia i grypę. Wielu z nas ma problemy z odróżnieniem od siebie tych dolegliwości. Trzeba pamiętać, że w przeciwieństwie do przeziębienia, grypa nieleczona nie ustąpi samoistnie. Co zrobić, aby ograniczyć ryzyko zachorowania i jak postępować, kiedy już jesteśmy chorzy?
Już w najbliższy czwartek, 18 października, obchodzony będzie Światowy Dzień Menopauzy. Mimo, że klimakterium to naturalny i nieunikniony etap w życiu każdej kobiety, często postrzegany jest jako wstydliwy i problematyczny temat. Czy słusznie? Czym zatem jest okres przekwitania i jak możemy sobie z nim radzić?
Choć do końca kalendarzowej jesieni pozostało jeszcze trochę czasu, to już dziś warto sprawdzić, jak stawić czoła jesiennej chandrze. Schyłek sezonu nie musi oznaczać dla nas spędzania długich wieczorów pod wełnianym kocem z tabliczką słodkiej czekolady w ręku. Jak zatem, mimo niesprzyjających warunków atmosferycznych zachować pogodę ducha i energię na chłodniejsze dni? Oto kilka wskazówek.
Gdy nadchodzi jesień, nasz organizm powoli przestawia się na tryb „trzeba przetrwać tę zimę”. A my coraz częściej mamy ochotę na ciepłe, słodkie i wysokokaloryczne potrawy. Jak uniknąć nadprogramowych kilogramów i zachować dobrą formę aż do wiosny?
W okresie jesienno – zimowym prawie wszyscy odczuwamy obniżenie odporności i doświadczamy pogorszenia nastroju. Sezonowe ograniczenie dostępu do światła dziennego, nie tylko wpływa na nasze zdrowie, ale również samopoczucie. Stajemy się bardziej senni i melancholijni, często brakuje nam siły, chętniej sięgamy po słodycze i ciężkostrawne posiłki. Coraz więcej czasu spędzamy w pomieszczeniach, nie zdając sobie sprawy, że nieodpowiednie oświetlenie może być przyczyną zmęczenia oczu, ich łzawienia, problemów z koncentracją, bólów głowy a nawet nudności, czy depresji.
To, co ląduje na naszych talerzach, w dużej mierze zawdzięczamy pszczołom. Jest to co trzecia łyżka pokarmu! Dzięki ich pracy powstaje 90 proc. owoców i 4 tysiące odmian warzyw. Wiele z takich produktów wzmacnia nasze zdrowie i podnosi odporność.
Probiotyki mogą także wykazywać skuteczność w terapii uzupełniającej leczenie zaburzeń psychicznych. „Psychobiotyki” mają działanie przede wszystkim w stanach depresyjnych i lękowych, a także w profilaktyce efektów stresu, o czym warto przypomnieć przy okazji Światowego Dnia Zdrowia Psychicznego, który obchodzimy 10 października.
Jesień to idealny czas na grzybobranie. Powrót do domu z koszem wypełnionym aromatycznymi leśnymi skarbami przynosi wiele satysfakcji i otwiera nowe kulinarne możliwości. Grzybobranie bywa wyjątkowo atrakcyjne, jeśli wśród zebranych grzybów mamy borowiki szlachetne, zwane także prawdziwkami. Są to grzyby szczególnie lubiane i doceniane nie tylko ze względu na wyborny smak oraz leśny aromat. Borowiki uznaje się również za wartościowe ze względu na zawarte w nich bogactwo składników odżywczych.
Sauté, z cebulką, w śmietanie, a może w postaci rybnego burgera? Polacy uwielbiają wyrazisty smak śledzi. Nie każdy jednak wie, że te popularne ryby zawierają mnóstwo wartości odżywczych. Przekonaj się, dlaczego powinieneś zadbać o to, aby jeszcze dziś znalazły się na twoim talerzu.