Liczba wyników: 3301
Język jest niezbędny do mówienia, jedzenia czy odczuwania smaku. Co więcej, jego wygląd np. kolor czy obecność nalotów może wiele powiedzieć o twoim zdrowiu.
Nadmierne pocenie się to dość powszechna dolegliwość, która może dotyczyć całego ciała lub też wybranych jego części. Dolegliwość może wynikać z predyspozycji genetycznych, być efektem stosowania określonych leków lub też świadczyć o jakimś problemie zdrowotnym.
Przekazy o cudownych właściwościach owoców granatu powszechnie znane były już w starożytności. Granat czczono wówczas jako owoc wiecznej młodości i płodności, pozwalający zachować dobre samopoczucie i witalność przez lata.
Fizjologii nie da się oszukać. Ludzki organizm podlega procesowi starzenia – z biegiem lat wydolność procesów biochemicznych spada, możliwości regeneracyjne tkanek zmniejszają się, a komórkowe mechanizmy naprawcze zawodzą. Dochodzi do kumulacji oddziaływania szkodliwych czynników środowiskowych, wynikających między innymi z przewlekłego przyjmowania leków czy niezdrowego stylu życia. Dlatego tak ważne jest regularne badanie się, by w porę zauważyć i zacząć leczyć choroby.
Głównym źródłem witaminy D w organizmie człowieka jest synteza skórna, która pokrywa zapotrzebowanie na ten składnik w około 80-100%. Należy jednak podkreślić, że w naszej szerokości geograficznej produkcja witaminy D może być efektywna od maja do września w godz. 10.00-15.00, pod warunkiem kąpieli słonecznej minimum 18% powierzchni ciała – czyli nieosłoniętych przedramion i podudzi, bez filtra w czasie 15 minut. Taki czas ekspozycji na słońce może w pełni pokryć całodzienne zapotrzebowanie na witaminę D u zdrowej osoby dorosłej.
Wychodzisz od chirurga z zaleceniami po usunięciu problematycznej ósemki i wpadasz w panikę, bo w głowie masz pustkę? To niestety zmartwienie wielu pacjentów. Dowiedz się, co należy robić, by szybko wrócić do formy i uniknąć groźnych powikłań.
Ostatnio dużo się pisze o wpływie mikroflory jelitowej na fizyczne i psychiczne zdrowie, okazuje się bowiem, że jej stan znacząco przekłada się zarówno na jeden, jak i drugi jego wymiar. Teraz zbadano, jak zmiany w mikrobiomie jelit wywołują uszkodzenia na poziomie komórkowym, co z kolei oznacza przyspieszone starzenie się.
Żyjemy w czasach, w których dietetyczne mody pojawiają się jak grzyby po deszczu, a sklepowe półki aż uginają się od spożywczych nowinek. W gąszczu tych pokus i pogonią za upragnioną sylwetką czy po prostu dobrym samopoczuciem, jesteśmy w stanie zrobić naprawdę wiele. Jak nie dać się nabić w przysłowiową butelkę i nie zatracić zdrowego rozsądku? Poznajcie trzy żywnościowe mity, w które wierzy niejeden z nas.
Niewielu z nas wie, że słowo „dieta” pochodzi z języka greckiego i oznacza „styl życia”. Dlatego dieta nie powinna być kojarzona jedynie z ograniczeniami i zakazami dietetycznymi.
Znajdziesz go w warzywniaku, aptece i drogerii, a użyjesz w kuchni, samochodzie, łazience i… sypialni. Imbir to jeden z niewielu składników, który w pełni zasługuje na miano „superfood” - to jedna z najbardziej aromatycznych i zarazem najzdrowszych przypraw na świecie! Zaparz filiżankę imbirowej herbaty i zapoznaj się z dobroczynnymi właściwościami najsmaczniejszego z korzeni.