Liczba wyników: 710
Na wyjazd do sanatorium ze skierowaniem z ZUS czeka się maksymalnie trzy miesiące. Z tej formy leczenia tylko w 2018 roku skorzystało ponad 90 tys. osób w kraju, a w województwie dolnośląskim ponad 6,5 tys. Według badań Zakładu blisko połowa wszystkich ubezpieczonych, którzy biorą udział w programach rehabilitacyjnych ZUS po rehabilitacji wraca do pracy i aktywnego życia.
Prawie 1200 mieszkańców województwa opolskiego skorzystało w ubiegłym roku bezpłatnej rehabilitacji leczniczej prowadzonej przez ZUS. W całym kraju w 2018 r. do sanatoriów udało się ponad 90 tys. osób, które chciały wrócić do aktywności zawodowej lub uniknąć długotrwałej niezdolności do pracy. Jakie schorzenia leczą ubezpieczeni w opolskim ZUS i gdzie wyjeżdżają?
W Warszawie, w wieku 88 lat zmarł Jan Olszewski, polski polityk, adwokat i publicysta, premier Polski w latach 1991-1992, obrońca opozycjonistów w czasach PRL, poseł na Sejm RP, Kawaler Orderu Orła Białego.
Życie w aglomeracjach czy w dużych miastach wielu osobom kojarzy się z wygodą, większymi szansami na rozwój, uzyskaniem lepiej płatnej pracy. Niestety, rzadziej zwraca się uwagę na minusy mieszkania w dużych miastach, a tych nie brakuje. Codzienne stanie w korkach, smog, mniejszy dostęp do zielonych terenów, to tylko początek listy wad metropolii. Jak pokazują najnowsze dane zebrane przez BIG InfoMonitor, wprost proporcjonalnie do zarobków mieszkańców polskich aglomeracji, których jest już ok. 10 mln, rośnie poziom ich zadłużenia. Co więcej, aż 1 milion osób nie daje rady opłacać w terminie rachunków i rat kredytów, których łączna suma wynosi prawie 34 mld zł. Jakie są przyczyny tego zjawiska? Czy mieszkańcy wielkich miast są na straconej pozycji?
W ciągu ostatnich kilku lat wzrosło spożycie drobiu, a wraz z nim… liczba mitów na temat tego rodzaju mięsa. Otrzymujemy wiele sprzecznych komunikatów, słysząc z jednej strony o właściwościach zdrowotnych drobiu, z drugiej zaś – o ukrytych w tym mięsie antybiotykach. I to właśnie informacje o hormonach wzrostu czy karmie z GMO sprawiają, że niektórzy boją się sięgnąć po mięso kurczaka. Jak jest naprawdę? Czy należy bać się drobiu? A może to właśnie mięso z kurczaka jest tym najzdrowszym? Na te i inne pytania odpowiemy w dzisiejszym materiale – obalamy mity i prezentujemy fakty - wszystko, co o mięsie drobiowym wiedzieć należy.
Jeśli regularnie ćwiczysz, ma duższe szanse na zachowanie młodości - metrykalnie zestarzejesz się tak samo, jak inni, ale biologicznie będziesz młodszy/a niż twoi rówieśnicy.
Seniorzy należą do grupy częstych klientów różnych instytucji finansowych, w tym firm pożyczkowych. Zazwyczaj są też sumienni i w porę płacą swoje zobowiązania. Niestety, bywa i tak, że liczba i kwoty pożyczek przekraczają możliwości spłacania. Jak uniknąć takiej sytuacji? Na co zwracać uwagę przy gospodarowaniu pieniędzmi? Czy istnieje "dobra pożyczka dla seniora"?
Nawet kilkaset tysięcy osób w Polsce nie wie, że choruje na cukrzycę. Gros z 3 milionów pacjentów, którzy mają postawioną diagnozę, nie leczy się zgodnie z zaleceniami. Wielkim wyzwaniem pozostaje dostęp do optymalnej terapii i opieki, zwłaszcza osób z cukrzycą typu 2 oraz tych, które nie przekroczyły 75. roku życia i nie mogą liczyć na choćby część darmowych leków. W 2018 roku cukrzyca to w Polsce wciąż temat tabu.
Pierwszy raz jestem na Targach Seniora w Krakowie i muszę powiedzieć, że będę pamiętać to spotkanie jako jedno z bardziej ciepłych, serdecznych, miłych spotkań i oby takie jak najczęściej zdarzały mi się w życiu - mówiła piosenkarka Halina Kunicka po koncercie kończącym drugą edycję Targów Seniora, które odbyły się w dniach 5-6 października w Expo Kraków. Jej występ zgromadził pod sceną ponad pół tysiąca fanów.
Przeszło stu wystawców z wielu branż, bezpłatne badania medyczne, mnóstwo nagród do wygrania w konkursach, koncerty i pokazy czy spotkania z wyjątkowymi gośćmi, m.in. ks. Adamem Bonieckim, Haliną Kunicką, Katarzyną Gaertner i małżeństwem Lisowskich – program drugiej edycji Targów Seniora w Krakowie zapowiada się imponująco.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność