Liczba wyników: 361
Masz pracę, która wymaga od Ciebie ciągłej gotowości na zmiany, kreatywności, dostarczania niestandardowych rozwiązań? To świetnie, pomyślą szczególnie ludzie, którzy zarabiają na życie wykonując powtarzalne czynności (co może zwyczajnie nużyć). A jednak ci ostatni mogą liczyć na większą stabilność i przewidywalność zadań, a ci pierwsi nierzadko zmagają się z dużą presją i stresem. Skąd bowiem ciągle czerpać nowe pomysły? Pięć praktycznych wskazówek powinno Ci pomóc.
Dramaturgia węgierska, zwłaszcza współczesna, cieszy się w Polsce niemałym powodzeniem. W tym roku na miłośników madziarskiego teatru czeka cykl czytań performatywnych „TEATR.HU” organizowanych przez Węgierski Instytut Kultury w Warszawie i Polski Ośrodek Międzynarodowego Instytutu Teatralnego (ITI). Czytelnicy mogą się również zapoznać z niedawno wydaną antologią „Wróg ludu i inne dramaty węgierskie” (ADiT). Wszystko to w ramach Roku Kultury Węgierskiej w Polsce 2016/2017.
Ćwiartka średniej wielkości arbuza ma tyle samo kalorii co dziesięć garści truskawek. Pięć garści truskawek to tyle co średniej wielkości gruszka. Owoce są pełne witamin, po prostu pyszne i kuszą szczególnie teraz gdy są świeże. Jednak czy owoce faktycznie mogą być jedzone bez ograniczeń?
Zjawisko zestawiania ze sobą pozornie kontrastujących smaków nie jest wbrew pozorom nowością w świecie kulinarnym. Niejednokrotnie kontrowersyjne duety, znane na świecie pod nazwą „foodpairing”, to coś znacznie więcej, niż sposób na zaszokowanie smakoszy. Wykraczając poza utarte szlaki zyskujemy bowiem szansę na odkrycie nieznanych dotąd horyzontów sztuki tworzenia nowych potraw.
Zwyczaj podawania wina do uroczystego posiłku powoli zadamawia się w Polsce. Przygotowując przyjęcie i chcąc dopełnić danie trunkiem należy pamiętać, by zwrócić szczególną uwagę przy jego doborze. Faktem jest, że odpowiednio dobrany trunek z pewnością uświetni każdą potrawę, jednak ten nietrafiony może przyczynić się do dosłownej katastrofy kulinarnej.
W dniach 21-26 kwietnia 2017 r. w Krakowie odbędą się 23. Dni Norwidowskie organizowane przez Ośrodek Kultury im. C. K. Norwida we współpracy z XII Liceum Ogólnokształcącym im. C. K. Norwida. Festiwal ma na celu przybliżenie twórczości tego wybitnego, wszechstronnego i ponadczasowego artysty - poety, prozaika, dramatopisarza, rzeźbiarza, malarza i rysownika.
Pierwszorzędne wina, wykwintne białe trufle i najwyższej klasy oliwy – śródziemnomorska kuchnia regionów Chorwacji od lat niezmiennie zachwyca amatorów kulinarnych doświadczeń z całego świata. Festiwale kulinarne oraz degustacje miejscowych win i potraw sprawią, iż wakacje w Chorwacji będą wyjątkowe także dla podniebienia.
W środę (22 marca) o godzinie 11.00 Kino Pod Baranami zaprasza seniorów na dokument o genialnym choreografie, Ohadzie Naharinie, wieloletnim szefie najsłynniejszego zespołu tańca współczesnego z Izraela – Batsheva Dance Company. Mr. Gaga uznawany jest za najciekawszy film o tańcu współczesnym od czasu Piny Wima Wendersa.
Herbata w Chinach znana jest od tysięcy lat. Kraj ten to również drugi co do wielkości producent naparu w światowej skali. Co więcej, kultura herbaciana w tym państwie jest nadzwyczaj bogata i co za tym idzie ciekawa.
60 lat temu urodził się Krzysztof Globisz - znany polski aktor teatralny, filmowy, radiowy, telewizyjny i dubbingowy.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji