Liczba wyników: 238
Święta Bożego Narodzenia to dla osób dbających o figurę czas prawdziwej próby. O ile na co dzień udaje się przestrzegać zasad racjonalnej diety, to przez kilka świątecznych dni silna wola jest wystawiana na liczne pokusy. Jak zatem jeść, by w kilka świątecznych dni nie zniweczyć efektw wielomiesięcznej diety?
W Polsce nadal najczęściej świętujemy jedząc. Suto zastawiony stół, liczne potrawy, częstokroć ciężkostrawne, alkohol. Potrawy tłuste, smażone, bardzo kaloryczne. Festiwal obżarstwa często kończy się bólami brzucha, wzdęciami, niestrawnością. Jak przygotować się do świętowania, by problemy gastryczne nie zepsuły nam radości z przebywania z rodziną? Przedstawiamy kilka prostych rad.
Święta Bożego Narodzenia to nie tylko czas zadumy i rodzinnej atmosfery, ale także ucztowania przy suto zastawionym stole. Problemy ze wzdęciami i zaparciami towarzyszą w trakcie tych Świąt niestety większości z nas, a po nich nieraz pojawiają się dodatkowe kilogramy. Dla walczących z nadwagą to czas wyjątkowych pokus, a tym samym duże wyzwanie, aby się im nie poddać. Jak uniknąć przybrania na wadze w trakcie Świąt?
Święta kojarzą się nie tylko z pięknym rodzinnym okresem pełnym radości i prezentów , ale obfitymi, specjalnymi posiłkami. Pieczołowicie przygotowywane dania i ogromne zapasy w lodówce sprawiają, że w świątecznym okresie trudno jest zachować dotychczasowy sposób odżywiania się - częściej się wówczas przejadamy i po kilku dniach odkrywamy, że przybyło nam nawet parę dodatkowych kilogramów. Zobacz, jak tego uniknąć.
Okres świąt Bożego Narodzenia to czas magicznej atmosfery, prezentów, spotkań z najbliższymi i... suto zastawionego stołu. Większość z nas w Święta je dużo więcej niż zwykle, borykając się jednocześnie z problemami żołądkowymi lub wyrzutami sumienia. Jak tego uniknąć? Sprawmy, by świąteczne menu było lżejsze, ale bez uszczerbku dla jego wyjątkowego charakteru.
Rośliny strączkowe, typu fasola, groch, soczewica, ciecierzyca czy soja, są w naszym kraju bardzo mało popularne, choć dietetycy jednomyślnie uznają je za obowiązkowy element zbilansowanej diety. Dlaczego i w jaki sposób włączyć je do jadłospisu? Komu szczególnie polecane są strączki? Co zrobić, by uniknąć problemów jelitowych po ich konsumpcji?
Na dziś przypada czwarty czwartek listopada, który w Stanach Zjednoczonych obchodzony jest jako Dzień Dziękczynienia. Celebruje się go na pamiątkę wspólnej uczty pierwszych angielskich osadników oraz Indian, którzy jako autochotni nauczyli przybyszów uprawy i polowania w nowych warunkach.
Tegoroczna jesień nas nie rozpieszcza. Październik był pochmurny i deszczowy, listopad zaczął się podobną aurą, a do tego o godzinę szybciej robi się ciemno - tymczasem niedostatek światła słonecznego i przedłużająca się nieprzyjemna aura sprzyja gorszemu emocjonalnemu samopoczuciu. Coraz więcej pisze się o SAD, czyli tzw. „jesiennej depresji". Zobacz, jak sobie można sobie z nią poradzić.
Dieta wegańska to ścisła odmiana wegetarianizmu. Jak się okazuje stosują ją nie tylko zapaleni obrońcy praw zwierząt, ale i osoby, które chcą poprawić stan swojego zdrowia. Mimo wykluczenia z diety produktów pochodzenia zwierzęcego (mięso, mleko, jaja), możemy w łatwy sposób dostarczyć swojemu organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, niezbędnych do utrzymania go w dobrej formie. Jak to osiągnąć?
W Japonii tańczy się do rytmu bębnów taiko, w Meksyku znaleźć można pieczywo ozdobione kształtami piszczeli i czaszki z cukru, a w Chinach przy grobach bliskich palone są pieniądze. Jak wiele krajów, tak wiele tradycji związanych ze wspominaniem zmarłych.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji