Liczba wyników: 228
Czy modny i stylowy wizerunek zarezerwowany jest tylko dla młodych kobiet? Czy dojrzałym paniom nie pozostało nic innego jak schować się pod bezkształtnymi, smutnymi ubraniami? Nic podobnego - piękny wygląd nie zna wieku. Drogie Panie, czas przestać być niewidzialnymi! Niech 2017 będzie rokiem waszych cudownych zmian – również w szafach!
Cykle wydarzeń i spotkań organizowanych pod egidą Roku Kultury Węgierskiej w Polsce nie są jeszcze nawet na półmetku, a uczestnicy już mieli okazję wziąć udział w licznych wydarzeniach przybliżających madziarską literaturę i sztukę. Kolejne 12 miesięcy zapowiada się jeszcze ciekawiej oraz intensywniej. Czekają nas m.in. przeglądy filmów węgierskich, wystawy malarstwa czy fotografii, spotkania z dramaturgią, designem, muzyką i tańcem! Kraj znad Dunaju będzie też gościem specjalnym wielu ogólnopolskich festiwali.
W jesienno-zimowym sezonie niezwykłą popularnością cieszą się herbaciane napary, wyróżniające się pozytywnym oddziaływaniem na zdrowie. By móc w pełni korzystać z ich dobroczynnych właściwości, warto zapoznać się z zasadami właściwego parzenia. Jak należy przyrządzać najpopularniejsze odmiany?
O tym napoju - jednym z najpopularniejszych na świecie - mówi się wiele. Jednak liczne spośród obiegowych opinii na temat jego smaku, właściwości czy pożądanego wyglądu mijają się z prawdą. Kawa, bo o niej mowa, skrywa wiele tajemnic. Przedstawiamy te z nich, dzięki którym łatwiej będzie dokonać dobrego wyboru.
Sieć urządzeń podłączonych do Internetu stale się rozrasta. Każdy inteligentny przedmiot – czy to lodówka, czy samochód lub telewizor – jest narażony na ataki cyberprzestępców. Ich liczba z kwartału na kwartał systematycznie rośnie, a ze skutkami działań hakerów mierzą się nie tylko wielkie korporacje, instytucje finansowe czy państwowe, ale coraz częściej prywatni użytkownicy. Jednym z największych niebezpieczeństw jest dziś atak polegający na zaszyfrowaniu plików i żądaniu okupu za odblokowanie dostępu do nich. Można się przed nim uchronić.
Antybiotyki są najprostszym i najczęściej polecanym przez lekarzy sposobem na nasze choroby, niestety leki te bardzo wyniszczają nasz organizm, zwłaszcza florę bakteryjną jelit. Jej odbudowa to czasochłonny proces, który może trwać wiele miesięcy. Jak wspomagać go dietą, na co zwrócić szczególną uwagę i czego w tym czasie unikać?
12 maja obchodzimy Europejski Dzień Walki z Czerniakiem. Czerniak jest najbardziej niebezpiecznym nowotworem skóry. Według danych z Krajowego Rejestru Nowotworów w 2010 roku czerniaka rozpoznano u 1200 mężczyzn i 1350 kobiet, a z jego powodu zmarło w Polsce 1191 osób. Śmiertelność w Polsce z powodu tego nowotworu jest o 20 procent wyższa niż w Europie, a przecież wcześnie wykryty jest całkowicie wyleczalny.
Nie od dzisiaj wiadomo, że herbata niejedno ma imię – a w zasadzie kolor i smak. Pomimo wykorzystywania tych samych liści przy produkcji zielonej i czarnej odmiany tego napoju, obydwa otrzymywane napary zasadniczo różnią się zarówno intensywnością aromatu oraz barwą. Co jest tego przyczyną?
Foodpairing, czyli sztuka łączenia smaków, wzbudza coraz większe zainteresowanie osób lubiących gotować. Nie wszyscy jednak wiedzą, że uzupełnić smak poszczególnych potraw i wzbogacić kulinarne doznania może także jeden z najpopularniejszych na świecie napojów, jakim jest herbata. Czy jednak powinniśmy ją pić podczas jedzenia? Które potrawy możemy bezkarnie łączyć z herbacianym naparem, a które na filiżankę ulubionego trunku pozwalają dopiero kilka minut po zakończeniu jedzenia?
Prawidłowo zaparzony napar herbaciany zachwyca swoim smakiem, aromatem, a także wyjątkową barwą. Taki efekt osiągniemy jednak tylko wtedy, kiedy liście herbaty będą świeże, wysokiej jakości i co najważniejsze – wcześniej prawidłowo przechowywane. Istotne jest również, by przestrzegać zasad ich prawidłowego parzenia, czyli zachować odpowiednie proporcje, użyć właściwych naczyń i wody, a także trzymać się określonej receptury.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji