Liczba wyników: 1588
Korzyści płynące z konsumpcji czarnych jagód (Vaccinium myrtillus, borówka czarna) wykazano w kilku badaniach dotyczących żywienia, dzięki zawartości polifenoli owoce te mają pozytywny wpływ na układ krążenia.
Z badań przeprowadzonych przez Instytut Żywności i Żywienia w Polsce wynika, że około 62% mężczyzn i 50% kobiet ma mniejszą bądź większą nadwagę. Wszystko wskazuje na to, że dane te będą coraz bardziej zatrważające. Co można zatem poradzić Polakom w kwestii nawyków jedzeniowych?
Rady dotyczące zdrowego żywienia, nowe mody dietetyczne, pokazy kulinarne, zaburzenia układu pokarmowego i choroby... apetyt na wiadomości związane z żywnością wydaje się być nienasycony. Obecnie dostępna jest nowa publikacja Komisji Europejskiej, która ma pomóc społeczeństwu lepiej zrozumieć, czym jest "żywność funkcjonalna" oraz dowiedzieć się więcej na temat unijnych inicjatyw naukowych w tej dziedzinie.
W naszym kraju edukacja w zakresie języków obcych wśród seniorów staje się coraz popularniejsza. Dojrzałe osoby chcą uczyć się języka obcego z różnych przyczyn, nie tylko dla własnej przyjemności. Poszerzanie zdolności językowych nie jest przecież przewidziane jedynie dla osób młodych.
W dniach od 14 do 25 października odbędzie się kolejna edycja Żółtego Tygodnia – ogólnopolskiej akcji, której celem jest edukacja w zakresie zagrożeń związanych z wirusowym zapaleniem wątroby typu A i typu B oraz popularyzacja szczepień ochronnych, jako skutecznej profilaktyce tych chorób. To już dwudziesta siódma odsłona tej znanej prozdrowotnej inicjatywy.
Polska nadal tworzy przed migrantami więcej barier niż możliwości w dostępie do podstawowych sfer życia publicznego, takich jak edukacja, rynek pracy, służba zdrowia czy obywatelstwo – wynika z najnowszego indeksu MIPEX, który mierzy otwartość polityk migracyjnych w krajach Unii Europejskiej, ale także w USA, Kanadzie, Australii czy Japonii.
Jednym ze sposobów na utrzymanie wysokiej formy jest m. in. stosowanie się do zasad odpowiedniej diety. Oto kilka najważniejszych zaleceń żywieniowych dla osób starszych, opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia, które warto wziąć pod uwagę.
Termin „orthorexia nervosa” pochodzi z języka greckiego (od słów „orto” - prawidłowy, dobry i „oreksis” - pożądanie, apetyt), zaś po polsku definiowany jest jako obsesja na punkcie zdrowego żywienia.
Dobiegła końca tegoroczna edycja ogólnopolskiej kampanii „Starszy Ratownik”, której celem była edukacja seniorów w dziedzinie podstawowych zasad udzielania pierwszej pomocy. W ramach inicjatywy odbyły się specjalne szkolenia, w których udział wzięło prawie 2 tys. seniorów w całym kraju.
Wystartowała 6 edycja kampanii „W trosce o seniorów”. Tym razem pod patronatem Polskiego Towarzystwa Urologicznego oraz Instytutu Żywności i Żywienia. Kampanię wspiera Halina Frąckowiak, która dzieli się swoją receptą na czerpanie radości ze zwykłej codzienności.