Liczba wyników: 215
Z uwagi na krótki okres przechowywania, owoce gujawy nie są w naszym kraju powszechnie dostępne – a szkoda, ponieważ wykazuje ona liczne właściwości antyseptyczne, bakteriobójcze, łagodzące, a także odchudzające. Będąc jednak w nieco cieplejszych klimatach niż rodzime lub też natrafiając na przetwory z gujawy na sklepowych półkach, zdecydowanie warto sięgnąć po ten egzotyczny rarytas.
Zimą i wiosną często narzekamy na brak energii. Organizm stara się sprostać naszym wahaniom nastroju i w związku z tym często traci mnóstwo składników odżywczych i wspomnianej energii. Jak poradzić sobie z utratą witamin i minerałów? Z pomocą przychodzą pożywne, zdrowe i przede wszystkim pełne cennych wartości odżywczych orzechy.
Tureckie Gaziantep ze swoją bogatą historią i wspaniałą kuchnią jest miejscem idealnym dla turystów, którzy chcą spędzić urlop zwiedzając liczne zabytki i muzea, a przy tym delektować się lokalnymi specjałami. Właśnie ze względu na przepyszne, pistacjowe przysmaki, miasto jest znane w całym regionie Anatolii.
Foodpairing, czyli sztuka łączenia smaków, wzbudza coraz większe zainteresowanie osób lubiących gotować. Nie wszyscy jednak wiedzą, że uzupełnić smak poszczególnych potraw i wzbogacić kulinarne doznania może także jeden z najpopularniejszych na świecie napojów, jakim jest herbata. Czy jednak powinniśmy ją pić podczas jedzenia? Które potrawy możemy bezkarnie łączyć z herbacianym naparem, a które na filiżankę ulubionego trunku pozwalają dopiero kilka minut po zakończeniu jedzenia?
Zrzucenie wagi, zmiana stylu życia, mniej cukru – to jedne z najpopularniejszych postanowień noworocznych. Niestety równie często niedotrzymywane. W 2016 roku zmień taktykę – zamiast gołosłownych postanowień, postaw na konkrety. Podajemy 12 praktycznych rad, jak ograniczyć cukier w codziennej diecie.
Zęby i dziąsła są silnie unerwione, nic więc dziwnego, że nawet niewielkie uszkodzenie czy infekcja w jamie ustnej powodują nieprzyjemny ból. Każdy ząb i przylegające do niego dziąsła wyposażone są w tysiące włókien nerwowych, zabezpieczonych tylko cienką warstwą szkliwa lub nabłonka. Pod wpływem różnych czynników zewnętrznych zęby i dziąsła mogą ulec uszkodzeniu, co skutkuje odsłonięciem nerwów i większą wrażliwością na zimne, gorące, kwaśne czy słodkie pokarmy. Nadwrażliwość zębów i dziąseł może pojawić się nagle i okresowo nawracać, na szczęście przy zachowaniu odpowiednich nawyków można z nią skutecznie walczyć.
Różnorodność obchodzenia świąt Bożego Narodzenia na całym świecie potrafi być zaskakująca. Nawet bardzo dobrze znane miejsca nabierają wtedy zupełnie innego charakteru, a to kolejny pretekst, by odwiedzić je ponownie. U progu sezonu świątecznego przedstawiamy siedem bliskich i dalekich miejsc, które w tym czasie szczególnie zyskują na atrakcyjności.
Współczesna nauka o żywieniu coraz częściej rekomenduje produkty proste i obecne w diecie człowieka od wieków. Do takich specjałów należy m.in. powstająca z ziaren prosa kasza, której zasadowy odczyn dba o wewnętrzną równowagę organizmu. Sięgając po kaszę jaglaną uzupełnimy naszą dietę o wyjątkowo odżywczy i smaczny komponent.
Każdy z nas zapewne ma swoją ulubioną zupę, której smak i zapach przywołuje wspomnienia o rodzinnym domu. Niektórych smaków nie sposób odtworzyć, ale warto sprawić, aby zupy często gościły na naszych stołach. Świetnie sprawdzą się zarówno jako pierwsze danie obiadu, jak i podwieczorek. Ponadto może je jeść każdy – i mały, i duży. Wyśmienicie smakują zwłaszcza teraz, kiedy piękna, złota jesień niesie ze sobą coraz chłodniejsze dni. Ciepła zupa nie tylko rozgrzewa, ale także dostarcza płynów i cennych składników odżywczych.
Okres jesienno-zimowy sprzyja obniżonej odporności i złemu samopoczuciu. Pamiętajmy jednak, że zdrowa dieta, bogata w witaminy, minerały i składniki odżywcze może pomóc nam w walce z nieciekawą aurą.
Witamina D – odpowiednie dawki poprawiają pamięć, nadmierne opóźniają czas reakcji