Liczba wyników: 210
Już wkrótce zabłyśnie pierwsza gwiazdka, a my siądziemy przy wigilijnym stole i rozpoczniemy wspólne świętowanie z najbliższymi. Zanim to jednak nastąpi, przed nami czas przeznaczony na przygotowanie licznych i urozmaiconych potraw. Na szczycie listy zakupów zapewne pojawi się mąka – królowa świąt, bez której nie mogłyby powstać tradycyjne uszka i pierogi czy świąteczne ciasta. Jej odpowiedni wybór gwarantuje kulinarny sukces. Warto więc wiedzieć czym kierować się przy zakupie tego ważnego składnika. Ekspert radzi, aby na świątecznym stole pojawiły się dania z różnych rodzajów mąki – dzięki temu urozmaicimy menu, zaskoczymy gości i dostarczymy do organizmu wiele składników odżywczych, pochodzących z różnych rodzajów zbóż.
Praca, korzystanie z komputera, czytanie, uprawianie sportu… Z biegiem lat i pogłębianiem się wady wzroku zwiększa się liczba czynności, które „wymagają” od nas korzystania z okularów – a im częściej po nie sięgamy, tym większe ryzyko ich uszkodzenia czy zniszczenia. Co jaki czas wymieniać okulary i w jaki sposób dokonać ich odpowiedniego wyboru?
Jak wynika z raportu OECD "Health at a glance: Europe 2016", rak jest drugą – zaraz po chorobach układu krążenia – przyczyną zgonów w krajach Unii Europejskiej. Każdego roku za jego sprawą ubywa ok. 1,3 mln mieszkańców Starego Kontynentu. To tak, jakby co roku z mapy Europy znikało miasto wielkości Mediolanu. Wśród mężczyzn najobfitsze żniwo zbierają nowotwory płuc. Obok nich w czołówce najczęściej diagnozowanych „męskich” nowotworów znajduje się rak prostaty.
Pogorszenie jakości widzenia wśród osób dojrzałych to powszechny problem. Przywykliśmy przyjmować go jako nieuniknioną konsekwencję upływu czasu i sporo w tym racji - wraz z wiekiem naturalnemu zmęczeniu ulega nie tylko narząd wzroku, ale wszystkie zespoły w organizmie. Nie znaczy to jednak, że osoby po 45. roku życia powinny biernie czekać, aż całkowicie stracą zdolność samodzielnego widzenia, istnieje bowiem wiele sposobów, dzięki którym mogą znacząco poprawić swój komfort w tym aspekcie życia.
Jesień może być piękna, ciepła i słoneczna, albo mroźna, z deszczem i roztopionym śniegiem. Kiedy rano wychodzisz z domu jest przymrozek, a kiedy wracasz, temperatura sięga kilkunastu stopni i świeci słońce. Niezależnie od tego, jaka akurat aura panuje za oknem – o jednym nie powinnaś zapominać – o właściwej pielęgnacji. Przygotowaliśmy 10 ważnych wskazówek, jak właściwie zadbać o skórę jesienią.
Chorzy na niepamięć – tak mówi o osobach z demencją, Michał Zabłocki, poeta, autor piosenek m.in. w repertuarze Grzegorza Turnaua, autor wierszy o matce, znanej aktorce Alinie Janowskiej, która od kilku lat zmaga się z chorobą Alzheimera.
Większość z nas w ciągu dnia głównie siedzi – za biurkiem w pracy, za kierownicą samochodu, na sofie przed telewizorem czy z laptopem. Wiele słyszeliśmy już o tym, że w ten sposób narażamy się na nadwagę. Lekarze zwracają jednak uwagę, że nadmiar kilogramów to nie jedyne, co nam grozi, jeśli prowadzimy mało aktywny, a wręcz kanapowy tryb życia.
Coraz więcej Polaków decyduje się zmienić swój styl życia na zdrowszy. Nie trzeba wcale wiele wysiłku, aby dokonać reorganizacji swojego życia - wystarczy odrobina samozaparcia i cierpliwości. Recepta na poprawę zdrowia jest w zasadzie prosta – pozytywne myślenie, racjonalne odżywianie i regularny ruch na świeżym powietrzu.
Nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, zawał serca to schorzenia, które często towarzyszą osobom dojrzałym. O serce należy dbać w każdym wieku, ale trzeba pamiętać, że wiele zależy od tego, co jemy. Jak za pomocą diety uchronić się przed chorobami serca i przedłużyć sobie życie, podpowiada Agnieszka Piskała Starszy Specjalista ds. Żywienia Nestlé Polska S.A. oraz koordynatorka III edycji projektu Natalia Honorata Witalna.
Zjawisko zestawiania ze sobą pozornie kontrastujących smaków nie jest wbrew pozorom nowością w świecie kulinarnym. Niejednokrotnie kontrowersyjne duety, znane na świecie pod nazwą „foodpairing”, to coś znacznie więcej, niż sposób na zaszokowanie smakoszy. Wykraczając poza utarte szlaki zyskujemy bowiem szansę na odkrycie nieznanych dotąd horyzontów sztuki tworzenia nowych potraw.