Liczba wyników: 1486
W dniach 4 i 5 października w 2500 sklepach na terenie całego kraju odbywała się Ogólnopolska Zbiórka Żywności Podziel się Posiłkiem. W tegorocznej edycji akcji uczestniczyło 35 000 wolontariuszy Banków Żywności, którym udało się zebrać 472 tony jedzenia, które trafi w najbliższym czasie do potrzebujących dzieci.
Banki podnoszą opłaty i prowizje. Zmiany dotyczą kont osobistych bądź kart płatniczych, przy czym banki zaznaczają jednocześnie, że opłat można uniknąć pod pewnymi warunkami. Podwyżki opłat to skutek poszukiwania przez banki źródeł dochodu przy gorszej sytuacji gospodarczej.
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (US Food and Drug Administration) mówi, że właściwe przechowywanie żywności jest niezbędne, by zapobiec chorobom nabywanym z żywności. FDA radzi, jak zabezpieczać jedzenie przed zepsuciem i siebie przed chorobami.
Indywidualna obsługa, personalizacja oferty oraz wysoka elastyczność wobec zdolności kredytowych klientów sprawiają, że instytucje finansowe niepodlegające prawu bankowemu (m.in. Provident, Kokos.pl) coraz częściej wypierają banki z ich naturalnych obszarów funkcjonowania. Oferta tych firm, a także podmiotów umożliwiających płatności zbliżeniowe i internetowe sprawia, że banki w oczach klientów przestają być potrzebne. Zdaniem ekspertów firmy doradczej Deloitte może to w przyszłości prowadzić do sytuacji, w której banki będą jedynie dostarczycielem gotówki.
Wiedza o żywności i żywieniu oraz ich wpływie na zdrowie człowieka jest ogromna i podlega stałej ewolucji i zmianom. Dlatego również Piramida co pewien czas podlega pewnym modyfikacjom – mówi prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
Już w najbliższą niedzielę, 16 października, obchodzimy Światowy Dzień Żywności. Jak wynika z raportu Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuj jedzenia 2016” problem marnowania żywności dotyczy niemal 1/3 Polaków. Co trzecia osoba przyznaje się do tego, że zdarza się jej wyrzucać żywność – najczęściej są to wędlina, pieczywo, warzywa i owoce. Radzimy jak odpowiednio przechowywać i przetwarzać żywność, aby jej nie marnować.
Dopiero w 2017 roku banki będą wymagały od swoich klientów posiadania co najmniej 20 procent środków własnych na zakup mieszkania. Komisja Nadzoru Finansowego zdecydowała się na złagodzenie wytycznych, które zostały zawarte w Rekomendacji S. W pierwotnej wersji pułap 20 procent wkładu własnego miał być egzekwowany przez banki od 2014 roku. Jak sfinansować wkład własny, gdy nie dysponujemy odpowiednią ilością środków?
"Gazeta Wyborcza” sprawdziła możliwości, jakie banki oferują osobom starszym w przypadku chęci wzięcia kredytu. Okazało się, że... nie oferują żadnych. Emeryci nie mogą w wielu placówkach skorzystać z kredytu z powodu przekroczenia 65 roku życia, a to jest właśnie granica wieku, do której kredyt może być spłacany. „Gazeta” sprawdziła banki pod kątem życzliwości w udzielaniu kredytów i okazało się, że przyjaznych jest tylko kilka: Getin Bank, GE Money Bank, mBank, MultiBank, Fortis Bank Polska.
Globalizacja umożliwia nam znalezienie żywności właściwie z każdego zakątka na świecie w pobliskim supermarkecie, ten komfort ma jedną poważną wagę: coraz trudniej zapewnić bezpieczeństwo żywności, która trafia na nasze talerze. FOODSNIFFER - urządzenie testujące żywność do bezpośredniego wbudowania w nasze smartfony - może stanowić rozwiązanie.
Na sklepowych półkach zaczyna się ostatnio pojawiać coraz więcej żywności, która jest wyprodukowana z pełnego ziarna lub z mąki pełnoziarnistej. Ale czy wszyscy zdajemy sobie sprawę z dobroczynnych właściwości takiej żywności, a także z faktu, że to od codziennej diety zaczyna się dbanie od własne zdrowie?
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość