Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania sos

Liczba wyników: 202

  • Jesienna dieta rozgrzewająca [fot. tarsmak fotolia]

    Jesienna dieta rozgrzewająca

    2017-11-05

    Choć ostatnio pogoda wyraźnie nas rozpieszczała, to trzeba liczyć się z tym, że jesienne chłody jednak nadejdą. Krótsze dni, brak słońca i niższa temperatura na dworze wpływają dość wyraźnie na nasze samopoczucie. W tej sytuacji warto sięgnąć po większą dawkę energii zawartą w potrawach. Nie chodzi bynajmniej o ich większą kaloryczność, a o rozgrzanie jesienią organizmu od wewnątrz.

    Tagi: dietajesieńodpornośćdieta rozgrzewającapapryczka chilikapsaicynaprzyprawy

  • ABBA znów na scenie. Wirtualnie [ABBA fot. Universal Music Polska]

    ABBA znów na scenie. Wirtualnie

    2017-09-17

    Fani zespołu ABBA w końcu będą mieli okazję zobaczyć swych idoli na żywo. W pewnym sensie. Muzycy planują wirtualną trasę.

    Tagi: ABBAAgnetha FältskogBjörn UlvaeusBenny AnderssonFridaAnni-Frid Lyngstad

  • Żółtaczka a dieta - jak osłabić chorobę dzięki odpowiedniemu jedzeniu [Fot. bluebay2014 - Fotolia.com]

    Żółtaczka a dieta - jak osłabić chorobę dzięki odpowiedniemu jedzeniu

    2017-09-12

    Bez względu na rodzaj żółtaczki, w jej ostrej fazie pacjent odczuwa wiele dolegliwości, w tym brak apetytu, nudności, wymioty, bóle brzucha, zmiany w odczuwaniu smaku, gorączka, żółty odcień skóry. Wszystko to sprawia, że trudniej jest dobrze się odżywiać w chorobie. Pożywna dieta jednak może zmniejszyć ryzyko uszkodzenia wątroby i poprawić samopoczucie.

    Tagi: żółtaczkadietaapetytmdłościwymiotywitaminy z grupy Belektrolity

  • Tajemnice chińskiej kuchni [Fot. somegirl - Fotolia.com]

    Tajemnice chińskiej kuchni

    2017-08-31

    Wystarczą trzy podstawowe składniki i to dzięki nim potrawy zyskują zupełnie inny smak. Imbir, czosnek i por – to podstawowe składniki chińskich dań. Jak ich używać i o czym jeszcze nie możemy zapomnieć?

    Tagi: Chinykuchnia chińskaczosnekimbirpor

  • Najpopularniejsze specjały kuchni włoskiej [Fot. norikko - Fotolia.com]

    Najpopularniejsze specjały kuchni włoskiej

    2017-08-24

    Nazwa „kuchnia włoska” na przestrzeni lat straciła nieco ze swego prestiżu. Wszystko za sprawą europejskich lokali, których menu bliższe jest przydrożnej restauracji z fast foodami, niż karcie dań w wykwintnej i klimatycznej ristorante. Czy włoska kuchnia to rzeczywiście tylko pizza, pesto i spaghetti? Wybierając się w kulinarną podróż po krainie słynącej z aromatycznych i prostych dań dowiemy się, że nasze dotychczasowe pojęcie o cucina italiana to zaledwie wierzchołek góry lodowej nieodkrytych dotychczas kompozycji smakowych.

    Tagi: kuchniakuchnia włoskaWłochy

  • Erozja szkliwa, czyli co zjada twoje zęby [Fot. coldwaterman - Fotolia.com]

    Erozja szkliwa, czyli co zjada twoje zęby

    2017-08-22

    Najtwardsza tkanka w ludzkim ciele to wcale nie kość czaszki, ani kość udowa, ale… szkliwo. Nie bez powodu stanowi ono pancerz dla zębów, który chroni je przed bakteriami, wpływem kwasów czy powstawaniem płytki nazębnej. Jednak do czasu – gdy na skutek twoich nawyków nie dojdzie do erozji szkliwa, która jest nieodwracalna.

    Tagi: zębyzgryzścieranie zębówszkliwo

  • Olej rzepakowy: zdrowy i tani [Kathleen Rekowski - Fotolia.com]

    Olej rzepakowy: zdrowy i tani

    2017-08-17

    Nazywany jest „oliwką północy” i po ulepszeniach już dawno przestał być synonimem niezdrowej diety. Zawiera wartościowe kwasy tłuszczowe oraz odżywcze witaminy, a swoimi walorami pokonał nawet oliwę z oliwek. I jest od niej dużo tańszy.

    Tagi: olejolej rzepakowykwasy tłuszczowe

  • Patison - warzywo niedoceniane [Fot. FomaA - Fotolia.com]

    Patison - warzywo niedoceniane

    2017-07-31

    Kuzyn popularnej cukinii i uwielbianego przez Polaków kabaczka. Choć łączy ich pochodzenie, z wyglądu niewiele mają ze sobą wspólnego. Patison bowiem, w odróżnieniu od innych „dyniowatych”, ma niezwykle charakterystyczny kształt, a sam smak jest znacznie delikatniejszy. Za co jeszcze pokochać można to warzywo?

    Tagi: warzywapatison

  • Gluten: winny czy niewinny? [Fot. luciepeclova - Fotolia.com]

    Gluten: winny czy niewinny?

    2017-07-11

    Cieszy się wyjątkowo złą sławą. Gluten w mediach uznawany jest za sprawcę większości schorzeń. Niestrawność, wzdęcia, złe samopoczucie, brak siły to najczęstsze dolegliwości, które błędnie kojarzymy właśnie z jedzeniem tego składnika. Czas na dobre rozprawić się z tymi stereotypami. Bierzemy gluten w obronę i sprawdzamy, do czego jest nam potrzebny.

    Tagi: celiakiagluten

  • Feta, Gouda, Mozzarella, Roquefort - jak powstają najpopularniejsze gatunki serów? [Fot. Yeko Photo Studio - Fotolia.com]

    Feta, Gouda, Mozzarella, Roquefort - jak powstają najpopularniejsze gatunki serów?

    2017-07-11

    Istnieją produkty, o których można powiedzieć, że każdy kiedyś ich spróbował. I niewątpliwie takimi przysmakami są sery. Gatunków i rodzajów tego specjału jest mnóstwo, a ich ostateczny smak to wypadkowa wielu elementów: sposobu produkcji, składników, warunków dojrzewania. Czy sięgając po włoską Mozzarellę, francuski Roquefort czy popularną nad Wisłą Goudę, zastanawiasz się jaka historia wiąże się z jego pojawieniem się w szerokiej sprzedaży?

    Tagi: FetaGoudaMozzarellaRoquefortsery

  • Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16