Liczba wyników: 617
Stosowanie diety śródziemnomorskiej, czyli diety bogatej w ryby, owoce, warzywa i oliwę z oliwek, może pomóc w zapobieganiu zapobieganiu i chorobom serca, i depresji.
Nazywany jest „oliwką północy” i po ulepszeniach już dawno przestał być synonimem niezdrowej diety. Zawiera wartościowe kwasy tłuszczowe oraz odżywcze witaminy, a swoimi walorami pokonał nawet oliwę z oliwek. I jest od niej dużo tańszy.
Kolejne badania potwierdzają - dieta śródziemnomorska pomaga zachować funkcje mózgu i zapobiega osłabieniu zdolności poznawczych. Jest w tym szczególnie skuteczna, gdy zawiera duże ilości oliwy z oliwek oraz mieszankę orzechów.
Dieta śródziemnomorska uznawana jest za jedną z najzdrowszych. Składają się na nią głównie owoce, warzywa, produkty mączne, produkty zbożowe, olej z oliwek, ryby, a także niewielkie ilości czerwonego mięsa i produktów nabiałowych.
Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka zaprasza na organizowane po raz ósmy "Święto Soli". Impreza na Zamku Żupnym połączy formę rodzinnego festynu i pokazu plenerowego z różnorodnymi działaniami muzealnymi skupionymi wokół problematyki solnej. Każde z tych wydarzeń ma temat wiodący - tym razem jest nim stare porzekadło "Chleb i sól zdobią stół", a partnerem specjalnym jest organizowane na krakowskim Kazimierzu "Święto Chleba". Na jego stoisku podczas "Święta Soli" można będzie kupić prawdziwe pieczywo, zapleść żydowską chałkę i upiec własny obwarzanek.
Jest głęboko zakorzeniony w polskiej, tradycji, wierzeniach, a nawet mowie. Bohater dziesiątek przysłów i powiedzeń przez lata był obiektem kultu, rozmaitych wierzeń i ludowych obrządków. Chleb, bo o nim mowa ma w Polsce niezwykle bogaty życiorys. W różnych regionach kraju do dziś kultywuje się stare tradycje związane z chlebem, bo mimo upływu lat i zmieniającej się mody, jest on nadal nieodłącznym elementem naszej kultury.
W trakcie kontroli prowadzonych w zeszłym roku na zlecenie UOKiK skontrolowano prawie 5,5 tysiąca partii różnych produktów: mleka i jego przetworów, produktów z mleka koziego i owczego, mięsa i przetworów mięsnych, jaj, miodu, przetworów owocowych i warzywnych oraz oliwy z oliwek. Zastrzeżenia Inspekcji Handlowej wzbudziło 5 proc. sprawdzonych produktów spożywczych - były one zafałszowane.
Dieta śródziemnomorska uznawana jest za jedną z najzdrowszych. Składają się nań głównie owoce, warzywa, produkty mączne, produkty zbożowe, olej z oliwek, ryby, a także niewielkie ilości czerwonego mięsa i produktów nabiałowych. Taka dieta może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera nawet o 68 procent.
Dotychczas szeroko rekomendowano olej z oliwek zamiast innych olejów roślinnych oraz pozostałych tłuszczów tradycyjnie wykorzystywanych w kuchni. Teraz jednak czas na nową gwiazdę w „przemyśle tłuszczowym" - palma pierwszeństwa, zdaniem uczonych, powinna należeć do olejuz krokosza (zwanego też szafranowym - od polskiej nazwy krokosza, "szafran łąkowy").
Zęby wybiela papka z truskawek i sody oczyszczonej, bakterie zabija oliwa z oliwek, a plamy z zębów usunie pasta z… kurkumy - to tylko niektóre z porad, jakie można znaleźć m.in. na YouTube. Dentyści jednak ostrzegają, że większość z nich ma więcej wspólnego z legendami, niż ze zdrowiem jamy ustnej. Porady z sieci mogą nieodwracalnie zniszczyć nam zęby.