Liczba wyników: 134
Do rozpoczęcia wakacji pozostało jeszcze kilka tygodni, ale coraz ładniejsza aura sprawia, że coraz chętniej wypoczywamy nad wodą. Tylko od początku maja do 2 czerwca utonęły już 32 osoby. Tymczasem by wypoczynek ten nie zmienił się w tragedię, wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad i zabrać ze sobą nad wodę również zdrowy rozsądek.
20 czerwca w Warszawie odbędzie się Parada Seniorów i Piknik Pokoleń 2015. Celem wydarzenia jest zaprezentowanie wielkiego potencjału społeczności wchodzącej w swoje szóste, siódme czy kolejne dekady życia, a także tych wszystkich, którzy w bliskiej lub dalszej przyszłości zetkną się z wyzwaniami starzenia.
Dla wielu z nas święta Bożego Narodzenia oznaczają przede wszystkim spotkania z rodziną i wspólne godziny spędzone przy stole. W świątecznym menu obowiązkowym muszą znaleźć się tradycyjne potrawy wigilijne – pierogi z kapustą i grzybami, smażony karp i czerwony barszcz z uszkami.
Wczoraj otwarta została pierwsza wystawa stała w Muzeum Historii Żydów Polskich w Warszawie. Dziś i jutro w muzeum odbywają się dni otwarte.
„Piękny uśmiech w każdym wieku” – pod tym hasłem w dniach 18-19 października odbędzie się w Hali 100-lecia Sopotu piąta edycja Sopockich Targów Seniora. Oprócz licznej oferty wystawienniczej adresowanej do seniorów zaplanowano bezpłatne badania i konsultacje zdrowotne, warsztaty plastyczne i ruchowe, wykłady i porady ekspertów oraz ciekawy program artystyczny.
Dziś mija 100 lat od urodzenia Jana Karskiego. Autora raportu w sprawie Holocaustu z 1942 roku uhonorowano specjalnym "doodle".
Polacy nie wyobrażają sobie Wielkanocy bez świątecznego śniadania. Aż 92 procent badanych stwierdziło, że w czasie tego posiłku będzie królowała tradycyjna polska kuchnia – wynika z badań przeprowadzonych przez markę MOSSO. Najczęściej na naszych stołach pojawią się w czasie wielkanocnego śniadania jajka z majonezem, barszcz biały i sałatka warzywna.
W ramach cotygodniowych spotkań filmowych „Dojrzałe kino” seniorzy będą mogli obejrzeć kolejny ciekawy seans. W środę 5 lutego krakowskie Kino Pod Baranami pokaże film „Ratując pana Banksa” w reżyserii Johna Lee Hancocka z Emmą Thompson i Tomem Hanksem w rolach głównych.
Aż 93 proc. Polaków wskazało, że na ich świątecznym stole będzie królowała tradycyjna kuchnia i swojskie smaki. Najbardziej popularnymi potrawami są barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, śledź w oleju oraz smażona ryba, ale pojawiają się także nowe apetyczne i odważne kulinarne trendy.
Polityk, działacz związkowy, legendarny przywódca "Solidarności", Prezydent RP. Laureat Pokojowej Nagrody Nobla, jeden z Polaków najlepiej rozpoznawalnych za granicą. Człowiek niezwykle wyrazisty i kontrowersyjny w swoich opiniach i zachowaniach. Lech Wałęsa kończy dzisiaj 70 lat.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość