Liczba wyników: 360
Jak obliczyli eksperci, marnujemy bardzo dużo jedzenia, więcej niż przypuszczano.
Tłusty Czwartek to dzień rozpoczynający ostatni tydzień karnawału. Z zapustowych szaleństw naszych przodków zostało jedno powszechne - niemal każdy zje dzisiaj pączka. Tymczasem jeszcze niedawno czwartek był początkiem Tłustego Tygodnia, w którym objadano się tłustymi i słodkimi wysokokalorycznymi potrawami, hojnie zapijanymi alkoholem. Trzeba przecież było „poużywać sobie" na zapas przed nadchodzącym okresem pokuty i wyrzeczeń.
Mimo, że co roku słuchamy wielu - i coraz to nowych - piosenek i pieśni związanych z Bożym Narodzeniem, tradycyjne kolędy mają wyjątkowe miejsce w naszych sercach. I to właśnie one najlepiej oddają nastrój polskiej Wigilii - radosny, uroczysty i melancholijny zarazem. Dlatego właśnie w Wigilię prezentujemy te najbardziej chwytające za serce.
Dzieci najbardziej intensywnie przeżywają przedświąteczną i świąteczną atmosferę, a oczekiwanie na przyjście Mikołaja czy na rozpakowywanie prezentów spod choinki nawet po latach wspominane jest jako ogromne emocje. Stosunek do świąt Bożego Narodzenia w dużej mierze kształtuje się w dzieciństwie. I nie ukrywajmy - dużą rolę w tym grają prezenty.
Andrzejki to wieczór w którym najpopularniejszą częścią garderoby są buty, najbardziej poszukiwanym produktem - wosk i w którym spokojnie idący mężczyzna może być wielokrotnie wypytywany o imię przez młode, podekscytowane dziewczyny. To czas wróżb i przepowiedni, od wieków związanych z matrymonialnymi planami.
Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że jedynie z powodu zmian klimatycznych do 2030 co roku życie straci dodatkowo 250 tysięcy ludzi. Dojdzie do tego w związku z kilkoma czynnikami, takimi jak migracje i zwiazane z nimi kryzysy humanitarne oraz choroby wywoływane falą upałów.
Samobójstwa to poważny problemem o zasięgu globalnym. Są jedną z dwudziestu głównych przyczyn zgonów na całym świecie - więcej ludzi umiera w ich wyniku niż z powodu malarii, raka piersi wojen, czy morderstw, czytamy w raporcie Światowej Organizacji Zdrowia (World Health Organization, WHO).
Jeśli po posiłkach dośwadczasz wzdęcia, być może jesz zbyt słono, mówią uczeni z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health w Baltimore.
W kuchni istnieją sprawdzone połączenia kulinarne, które, choć wydawałyby się nieoczywiste i zaskakujące, po prostu świetnie ze sobą współgrają. Co powiesz na kombinację kawy i czosnku albo kawioru z białą czekoladą? Choć brzmi to nietypowo, wynik takiego eksperymentu może pozytywnie zaskoczyć. By przekonać się, co spaja składniki, które pozornie przecież tak wiele dzieli, warto przyjrzeć się zjawisku tzw. foodpairingu.
Kilka lat temu dietę Polaków zdominowały zielone owoce i warzywa. Do dziś w formie koktajli lub sałatek spożywamy rukolę, jarmuż i avocado. Teraz do naszej kuchni wdzierają się kolejne dodatki, których wartości odżywcze porównywane są z tymi zawartymi w warzywach i owocach - niektóre mają ich nawet więcej. Wśród nowości znajdują się m.in. baobab, camu camu i jagody maqui. Co o nich wiemy?