Liczba wyników: 334
Jak wielu z nas rano wychodzi z domu na czczo? Zdarza się właściwie każdemu. Poranny posiłek ma nam dostarczyć energii i potrzebnych składników odżywczych. Ich brak może skutkować spadkiem koncentracji i wzmożoną chęcią podjadania w ciągu dnia. Nie rezygnujemy więc ze śniadania, szczególnie jesienią, gdy nasz organizm jest często osłabiony. Jakie śniadanie będzie najodpowiedniejsze o tej porze roku?
Zima nie jest ulubioną porą roku dla naszych oczu. Mróz, wiatr, niskie temperatury oraz ograniczona w świeże owoce i warzywa dieta zdecydowanie nie sprzyjają dobrej kondycji narządu wzroku. Co powinniśmy jeść zimą, aby wspomóc funkcjonowanie układu wzrokowego?
Prawidłowe odżywianie jest istotnym czynnikiem, który może wpływać na układ immunologiczny. Stosowanie odpowiedniej diety i właściwa kompozycja posiłków nie zawsze musi być trudna i pracochłonna, a częste i długotrwałe niedobory składników mineralnych mogą upośledzać mechanizmy obronne organizmu. Oprócz odpowiedniej diety wskazana jest także regularna aktywność fizyczna. Badania dowodzą, że umiarkowany wysiłek fizyczny ma korzystny wpływ na funkcjonowanie układu immunologicznego.
Szybkość gojenia się ran zależy od różnych czynników, w tym ich wielkości, poziomu płytek krwi i obecności różnych stanów chorobowych. Oto główne przyczyny, dla których proces zasklepiania rany może trwać dłużej niż powinien.
To, co ląduje na naszych talerzach, w dużej mierze zawdzięczamy pszczołom. Jest to co trzecia łyżka pokarmu! Dzięki ich pracy powstaje 90 proc. owoców i 4 tysiące odmian warzyw. Wiele z takich produktów wzmacnia nasze zdrowie i podnosi odporność.
Profilaktyka i propagowanie zdrowego stylu życia mają ogromny wpływ na funkcjonowanie człowieka. Szczególnie, kiedy pod uwagę weźmiemy delikatny i niezmiernie istotny w naszym życiu narząd wzroku. Wzrok jest zmysłem, który prowadzi nas przez życie. Regularne wizyty u specjalisty, odpowiednia dieta i duża świadomość - sprzyjają zapobieganiu różnego rodzaju schorzeń oczu. 11 października 2018 roku obchodzimy Światowy Dzień Wzroku (World Sight Day). Jest to doskonała okazja, by pomyśleć o wizycie kontrolnej u okulisty.
Dynia jest zdecydowanie prawdziwą królową spośród jesiennych warzyw. Jej właściwości zdrowotne były doceniane już przez Indian. Przy bardzo wysokiej wartości odżywczej, cechuje się niską kalorycznością, dlatego doskonale sprawdza się w diecie dla sportowców. Jest chętnie używana jako dodatek między innymi do koktajli, ciast, placuszków, ale także w pojedynkę stanowi świetne danie upieczona w piekarniku lub jako rozgrzewający krem.
Jesień, choć piękna, bywa i zdradliwa. Gdy dni stają się coraz chłodniejsze, łatwiej o przeziębienie. Jak wzmocnić organizm, aby uniknąć infekcji? Warto wprowadzić modyfikacje w diecie, nie rezygnować z aktywności fizycznej oraz dbać o odpowiednią ilość snu, by cieszyć się wzmocnioną odpornością przez cały sezon.
21 września obchodzimy Światowy Dzień Choroby Alzheimera. W Polsce liczba osób z tym schorzeniem sięga 500 tysięcy. Postępująca choroba Alzheimera prowadzi do stopniowej utraty samodzielności oraz całkowitego uzależnienia od osoby sprawującej opiekę.
Na upalne dni nie ma nic lepszego niż sprawdzone sposoby naszych dziadków. Jednym z nich jest zastąpienie ciężkostrawnych, gorących zup chłodnikami warzywnymi lub owocowymi. Nie dość, że przywołują smak dzieciństwa, to jeszcze świetnie orzeźwiają i dostarczają wielu cennych składników odżywczych.