Liczba wyników: 202
Rośliny strączkowe to wspaniałe źródło wartości odżywczych, których nie powinno zabraknąć w naszej diecie. Jednym z najcenniejszych ziaren należących do tej grupy jest soczewica. Jej bardzo wysoka zawartość białka sprawiła, że szczególną popularność zyskała wśród wegetarian i wegan.
ABBA przedstawiła dowody na to, że nagrywa w Sztokholmie obiecane wcześniej nowe piosenki. Dwie nowe piosenki mają trafić do fanów pod koniec roku.
Sezon na pyszności z grilla w pełni. Tym, co sprawi, że nawet dania przygotowane z tych samych składników i w ten sam sposób będą smakować zupełnie inaczej, jest garść sprawdzonych przepisów na aromatyczne sosy. Które z nich najlepiej podkreślą dymny aromat grillowanych smakołyków?
Już po raz dziesiąty koalicja WASH – World Action on Salt & Health, skupiająca ekspertów z całego świata: naukowców, lekarzy, instytucje oraz specjalistów ds. zdrowia publicznego organizuje w dniach od 29 lutego do 6 marca globalną akcję edukacyjną, która ma przypomnieć o potrzebie kontroli ilości soli w naszej diecie i skłaniać do refleksji nad jej nadmiernym spożyciem. Na co zwracać uwagę, aby ograniczyć spożycie soli?
35 lata po rozpadzie Abba powraca z nową piosenką. Kompozycja nosi tytuł "I Still Have Faith in You" i trafi do fanów w grudniu.
Blender, ręczny lub kielichowy, nie jest niezbędnym narzędziem w kuchni. Wiele osób obchodzi się bez niego, gotując tradycyjnie i nie korzystając z nowoczesnych, kuchennych rozwiązań. W takim razie, do czego potrzebny jest blender?
Sól - wszechobecna w naszym życiu. Często nie zastanawiamy się nad jej istnieniem, przyjmując, iż jej obecność w naszej diecie jest czymś zupełnie naturalnym. Okazuje się, że co drugi Polak soli jedzenie jeszcze przed spróbowaniem – odruchowo i bezrefleksyjnie. W ten sposób zakłada, że smak podanego dania na pewno będzie wymagał podkreślenia, przez co najczęściej rozumiemy dosalanie. Tymczasem Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ostrzega i zaleca, by spożycie soli nie przekraczało 5 g dziennie.
Gorzki posmak to normalna reakcja po zjedzeniu np. sałatki z cykorią lub wypiciu czarnej kawy. Jednak, gdy gorycz towarzyszy nam niezależnie od jedzenia, może mieć bardziej tajemnicze źródło – problemy stomatologiczne, wahania hormonalne, skutki uboczne spożycia leków, a nawet może sygnalizować o poważnej chorobie.
Zasady zdrowego odżywiania od wielu lat pozostają niezmienne, jednak dietetyka nie lubi zastoju. Właśnie dlatego co roku pojawiają się nowe trendy żywieniowe. Co w tym roku będzie królować w naszych jadłospisach?
Dlaczego kichamy? Wielu z nas zadaje sobie to pytanie zwłaszcza w sezonie grypowym. Kichnięcie jest odruchową i bezwarunkową reakcją organizmu, która pozwala usunąć z nosa wszelkie niepożądane substancje podrażające błonę śluzową nosa. Co wiemy na temat kichania? Próbujemy obalić istniejące mity i przedstawić fakty dotyczące tej reakcji organizmu.