Liczba wyników: 143
Świadomość Polaków dotycząca odżywiania stale rośnie. Dlatego coraz częściej szukamy produktów, które są naturalne. Jak podkreślają dietetycy – im bliżej natury, tym czujemy się zdrowsi. Stąd tak popularne stały się ekobazary czy targi śniadaniowe oferujące żywność najwyższej jakości. Jeśli chcemy czuć się dobrze w swoim ciele powinniśmy sięgać po produkty jak najmniej przetworzone. Podobnie jest z kawą. Zarówno bariści, jak i dietetycy podkreślają, że naturalny oraz bogaty smak i aromat kawy możemy uzyskać wyłącznie ją parząc, a nie rozpuszczając.
Z raportu SACN Carbonhydres and Health Report przygotowanego przez Scientific Advisory Committee on Nutrition (Naukowego Komitetu Doradczego ds. Żywienia) wynika, że spożywamy więcej cukru, niż jesteśmy w stanie spalić, czego efektem jest odkładanie tkanki tłuszczowej, niebezpieczny wzrost cholesterolu, a także próchnica, szczególnie widoczna u dzieci - które często dostają słodką przekąskę jako nagrodę za dobre zachowanie lub pozytywne wyniki w nauce. Pozostaje pytanie: czym słodzić bezpiecznie? Czy istnieje zdrowy cukier?
Śmierć zawsze przychodzi za wcześnie. Rozstanie z bliską osobą jest bolesne i pozostawia pustkę. Trudno jest pogodzić się ze śmiercią kogoś, kogo kochamy. Jak odnaleźć utracony spokój? Nie dla każdego czas jest najlepszym lekarstwem. Często niezbędne jest wsparcie specjalisty, który pomoże przejść przez etapy żałoby, by ponownie móc cieszyć się życiem.
Od dłuższego czasu coraz częściej słyszy się o tajemniczym glutenie. Jedni twierdzą, że jest niezdrowy, drudzy całkowicie eliminują go ze swojej diety na rzecz rzekomego chudnięcia. Trzecia grupa z kolei śmiało spożywa produkty przyrządzane na bazie białej mąki i nie obawia się żadnych konsekwencji.
Zachęcenie dziecka do jedzenia warzyw często bywa dużym wyzwaniem. Dzieci nie chcą jeść warzyw, ponieważ ich smak, zapach i forma są im obce i często mniej przyjemne od innych produktów. Jednak obecność warzyw w diecie dziecka ma kluczowe znaczenie dla jego zdrowia, prawidłowego rozwoju oraz kształtuje właściwe nawyki żywieniowe.
Szybkie tempo życia, złe nawyki oraz mity o sokach przyczynami spadającego spożycia warzyw i owoców w Polsce. Nad przyczynami takiego stanu rzeczy zastanawiają się eksperci.
Pomiędzy tym, co racjonalne i widoczne oraz tym, co nieracjonalne i ukryte porusza się w swoim najnowszym filmie Małgorzata Szumowska. Robi to z dużym poczuciem humoru i z pomocą świetnych aktorów.
W środę 11 marca w krakowskim Kinie Pod Baranami na miłośników X muzy czeka nowy seans z cyklu Dojrzałe Kino. Tym razem będzie to najnowszy film w reżyserii Małgorzaty Szumowskiej – „Body/Ciało”. Produkcja została uhonorowana nagrodą za reżyserię na festiwalu w Berlinie.
Zwykle po śmierci właściciela konta osobistego jego rachunek zostaje „uśpiony” do momentu, kiedy przypomną sobie o nim spadkobiercy. W odnajdywaniu kont po zmarłych ma teraz pomóc centralna informacja o rachunkach, która powstanie na mocy nowelizacji Prawa bankowego.
Małgorzata Szumowska otrzymała Srebrnego Niedźwiedzia dla najlepszego reżysera podczas 65. Festiwalu Filmowego w Berlinie. Nagrodę odebrała za obraz "Body/Ciało".
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość