Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania gdzie na grzyby

Liczba wyników: 174

  • Zatrzymać epidemię astmy [Fot. thodonal - Fotolia.com]

    Zatrzymać epidemię astmy

    2019-04-26

    Od lat każdej wiosny – w pierwszy wtorek maja, pod auspicjami WHO obchodzony jest Światowy Dzień Astmy. Astma jest jedną z najpowszechniejszych na świecie chorób niezakaźnych. Według danych WHO, choruje na nią ponad 235 milionów osób, a wiele przypadków pozostaje nierozpoznanych. Prognozy przewidują, iż około 2025 roku liczba cierpiących z powodu astmy sięgnie 400 milionów.

    Tagi: astmaalergia

  • Alergie - współczesna epidemia  [Fot. djoronimo - Fotolia.com]

    Alergie - współczesna epidemia

    2019-04-23

    Choroby alergiczne dziś są tak powszechne, że dotyczą niemal każdego. Jeśli nie osobiście, to na pewno wśród naszych bliskich są osoby, które się z nimi zmagają. Szacuje się, że już ponad 40 procent Polaków ma alergię lub cechy nadwrażliwości i niestety liczba ta cały czas rośnie.

    Tagi: alergia

  • Umami. Tajemnica „piątego smaku” [Fot. Stockfotos-MG - Fotolia.com]

    Umami. Tajemnica "piątego smaku"

    2019-04-11

    Minęły prawie dwa miliony lat od kiedy nasi przodkowie zaczęli gotować. Wydawać by się mogło, że największe kulinarne rewolucje i odkrycia mamy już za sobą – od pierwszych podpłomyków po kuchnię molekularną. Czy jest wobec tego możliwe, że większość z nas nie zdaje sobie sprawy z istnienia piątego smaku?

    Tagi: smakismakumami

  • Produkty w lodówce: gdzie i w jaki sposób przechowywać [Fot. 利 周 - Fotolia.com]

    Produkty w lodówce: gdzie i w jaki sposób przechowywać

    2019-01-08

    Niska temperatura wbrew powszechnym oczekiwaniom nie służy wielu produktom. Są takie, które wiele tracą na jakości. Właściwe przechowywanie żywności jest szczególnie ważne po okresie świątecznym, gdy na stołach zostaje jeszcze dużo jedzenia. Jak poprawnie układać żywność w lodówce, żeby dłużej zachowała świeżość?

    Tagi: lodówka

  • Co jeść w chorobach tarczycy? [Fot. Kateryna_Kon - Fotolia.com]

    Co jeść w chorobach tarczycy?

    2018-12-22

    Tarczyca to niewielki narząd o wadze 30-60 g. Odpowiedzialna jest za produkcję hormonów takich jak tyroksyna, trójjodotyronina oraz kalcytonina. Związki te odpowiadają m.in. za metabolizm oraz gospodarkę wapniowo-fosforanową. Szacuje się, że do 60. roku życia z chorobami tarczycy zmaga się ok. 7-9 % populacji, natomiast w grupie osób starszych problem ten dotyczy nawet co 10. osoby. Najczęściej występuje niedoczynność i nadczynność tarczycy. Kobiety chorują częściej niż mężczyźni. Dieta stanowi ważny element terapii chorób tarczycy, powinna być indywidualnie zaplanowana dla każdego pacjenta.

    Tagi: tarczycanadczynność tarczycyniedoczynność tarczycy

  • 12 dań wigilijnych: ich tradycja i symbolika [Fot. Sławomir Fajer - Fotolia.com]

    12 dań wigilijnych: ich tradycja i symbolika

    2018-12-18

    Wieczór wigilijny to w naszej kulturze najbardziej uroczysty wieczór w roku. Na przestrzeni lat obrzędy religijne i zwyczaje ludowe przeplatały się tworząc tradycje, których pochodzenia i znaczenia nie zawsze jesteśmy pewni. Choinka, ilość potraw, samo przygotowanie stołu – wszystko to ma swoją ukrytą symbolikę, która sprawia, że ten wieczór jest jeszcze bardziej magiczny.

    Tagi: wigiliaBoże NarodzenieŚwięta

  • Last Minute. 10 pomysłów na prezent pod choinkę [© Kzenon - Fotolia.com]

    Last Minute. 10 pomysłów na prezent pod choinkę

    2018-12-17

    Już za tydzień Wigilia i pod choinkami pojawią się prezenty. Dlatego właśnie teraz osoby, które jeszcze nie kupiły nic swoim najbliższym w panice szukają pomysłu. Niestety, czasem kończy się to kupieniem czegokolwiek, a później - rozczarowaniem. Jak tego uniknąć?

    Tagi: prezenty świąteczneprezentyBoże Narodzeniezakupy

  • Warzywa i owoce: nie rezygnuj z witamin i składników mineralnych zimą [Fot. nd700 - Fotolia.com]

    Warzywa i owoce: nie rezygnuj z witamin i składników mineralnych zimą

    2018-11-29

    Warzywa i owoce zazwyczaj charakteryzują się niską wartością energetyczną i wysoką gęstością odżywczą, co oznacza, że w przeliczeniu na jednostkę energii zawierają wiele cennych składników odżywczych. Wpływają one nie tylko na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, ale także poprawiają samopoczucie i dodają energii podczas mroźnych, zimowych dni. Dlatego warto szukać sposobów, dzięki którym możemy jak najczęściej korzystać z dobrodziejstwa warzyw i owoców. Sięgając po przetwory, możemy dostarczać witamin, składników mineralnych, pochodzących z owoców i warzyw także zimą.

    Tagi: warzywaowoce

  • 5 zasad higieny z okazji Światowego Dnia Mycia Rąk [Fot. jayzynism - Fotolia.com]

    5 zasad higieny z okazji Światowego Dnia Mycia Rąk

    2018-10-15

    Światowy Dzień Mycia Rąk, przypadający 15 października, został ustanowiony przez Organizację Narodów Zjednoczonych, a jego celem jest edukacja w zakresie prawidłowej higieny. Ta prosta czynność, wykonywana w odpowiedni sposób, może nas uchronić przed wieloma infekcjami oraz chorobami.

    Tagi: higienaręcemycie rąk

  • Gałka muszkatołowa - królowa jesiennej kuchni [Fot. Andrij Pogranicznyj - Fotolia.com]

    Gałka muszkatołowa - królowa jesiennej kuchni

    2018-10-10

    Niektóre dodatki, takie jak ocet balsamiczny czy oliwa z oliwek podawane być powinny jedynie na zimno. Świeże zioła oraz szczypiorek, natkę pietruszki i koperek, dodajemy pod koniec gotowania, aby ich aromat nie ulotnił się przed zaserwowaniem potrawy. Istnieje też kilka przypraw, które są wprost stworzone do dań podawanych na ciepło. Należy do nich między innymi gałka muszkatołowa – idealny komponent jesiennych, rozgrzewających pyszności.

    Tagi: gałka muszkatołowa

  • Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14