Liczba wyników: 5564
Jak nabyć prawa do spadku? Jak uzyskać dofinansowanie unijne? Jak wywalczyć lepsze warunki pracy? Wielu osobom trudno jest poradzić sobie z tymi problemami, więc rezygnują z ubiegania się o swoje przywileje. A przecież odpowiedzi na te pytania może udzielić nam radca prawny.
Stwierdzenie, że polscy emeryci nie należą do najbogatszych nie jest wielkim odkryciem. Zresztą, nie tylko ci korzystający ze świadczeń często muszą szukać rozwiązań łatających domową dziurę budżetową, znaczna część aktywnych zawodowo otrzymuje pensje, których wysokość nie pozwala na rozpieszczanie siebie i swoich bliskich. Oszczędność jest odmieniana przez wszystkie przypadki, szczególnie w warunkach niedawnego kryzysu. Nikogo nie dziwi fakt, że wybiera się sklepy, które oferują promocyjne ceny, towary z wyprzedaży są atrakcyjne, a nocny autobus po wieczorze w przyjaciółmi stanowi częstszy wybór niż taksówka. A jednak wciąż są sfery, na których nie warto oszczędzać...
Czy na pewno wiesz, gdzie jest teraz twoja druga połowa? Jeśli tak sądzisz, to może jesteś w błędzie. Sondaż przeprowadzony przez 17 redakcji miesięcznika Reader's Digest w różnych krajach wykazał, że ludzie na świecie najczęściej kłamią swoim partnerom właśnie na temat miejsca swojego pobytu, a nie - pieniędzy czy seksu.
Podświadome pragnienia, losowo wybrane obrazy z życia, bądź obejrzanych filmów, czy też informacje o przyszłości - czym są sny?
Szacuje się, że zespół jelita drażliwego jest rozpoznawany u około 20% ludzi, w większości u kobiet. Jak rozpoznać ZJD? Jakie są jego przyczyny? Czym leczyć?
Kuchenne upodobania Polaków od jakiegoś czasu rozszerzają się o potrawy i składniki pochodzące z Bliskiego Wschodu. Coraz częściej można spotkać połączenia tradycyjnych receptur z orientalnymi dodatkami, które mają wyjątkowo intensywny smak i aromat. Jednym z nich jest pasta tahini. Z czym można ją podawać i do jakich potraw dodawać?
„Musimy mieć świadomość, że paląc byle czym, niszczymy ludzkie zdrowie i życie. Społeczeństwo tej świadomości nie ma” – mówi dr n. med. Piotr Dąbrowiecki, specjalista chorób wewnętrznych i alergologii w Wojskowym Instytucie Medycznym w Warszawie. Dr Dąbrowiecki łączy pracę zawodową z funkcją prezesa Polskiej Federacji Chorych na Astmę, Alergię i POChP.
Bardzo popularne ostatnimi czasy słowo „gluten” może wprowadzić zamęt w jadłospisie wielu miłośników świadomego odżywiania. Jednak czy każdy bez wyjątku powinien wykluczyć produkty mączne z codziennej diety? Czym tak naprawdę jest gluten oraz jaki wywiera wpływ na kondycję naszego organizmu? Odpowiedzi na te pytania pozwolą nam wprowadzić równowagę do codziennej diety, poprawiając zarówno stan naszego zdrowia, jak i samopoczucie.
Nietolerancja laktozy dotyczy 1,5% niemowląt i dzieci oraz 20-25% dorosłych. Coraz częściej szukamy produktów mogących zastąpić mleko krowie i jego przetwory. Producenci żywności wychodzą nam naprzeciw i produkują mleko i nabiał bez laktozy oraz roślinne zamienniki mleka. Pojawiły się również suplementy z laktazą ułatwiającą trawienie nabiału. Z dietetycznego punktu widzenia nie jest to rozwiązanie problemu, dlatego warto zapoznać się z asortymentem napojów roślinnych oraz przyjrzeć się bliżej roślinnym źródłom wapnia.
Zespół stopy cukrzycowej (ZSC) to jedno z najpoważniejszych powikłań u chorego na cukrzycę. ZSC może manifestować się jako owrzodzenie, infekcja (stan zapalny), a czasami również destrukcja tkanek głębokich (np. kości), która zlokalizowana jest w obrębie stopy u chorego z neuropatią i/lub niedokrwieniem kończyn dolnych.