Liczba wyników: 51
Sopot jest najdroższą miejscowością wakacyjną w Polsce – wynika z analizy HomeToGo podsumowującej sezon wakacyjny 2015. Za noclegi podczas tygodniowego urlopu 4-osobowa grupa zapłaci ok. 3000 zł. To więcej niż w sycylijskim Palermo, gdzie cena w sezonie wynosi ok. 2100 zł, na Maderze oraz na Riwierze Tureckiej - tam noclegi będą kosztowały wczasowiczów ok. 1900 zł.
W poniedziałek, 24 sierpnia 2015 roku, trafi do sprzedaży banknot kolekcjonerski „600. rocznica urodzin Jana Długosza” o nominale 20 złotych, na którym po raz pierwszy zastosowano kod 2D. Narodowy Bank Polski – rok po wprowadzeniu do obiegu kolekcjonerskiego banknotu polimerowego z wizerunkiem marszałka Józefa Piłsudskiego – prezentuje kolejny nowoczesny produkt z innowacyjnymi rozwiązaniami.
Wakacje to czas beztroski i odkładania na bok zdrowych nawyków żywieniowych. W rzeczywistości jednak jest to znakomity okres na porzucenie tłustych, ciężkostrawnych potraw na rzecz świeżych warzyw i owoców. W upalne dni sięgajmy po potrawy lekkie, a przede wszystkim pamiętajmy, aby dostarczać naszemu organizmowi dużą ilość płynów.
W sobotę 16 maja w czasie tegorocznej Nocy Muzeów w całym kraju odbędzie się premierowy pokaz filmu przygotowanego w ramach projektu „Muzeum Utracone”. Produkcja opowiada o miejscach, do których niemiecki okupant w czasie II wojny światowej zwoził i składował polskie dzieła sztuki. Głównym bohaterem tej historii jest porucznik Bohdan Urbanowicz – malarz, który zajął się odzyskiwaniem skradzionego dobytku.
Egzotyczne krajobrazy, oszałamiające kolory, korzenne przyprawy, soczyste owoce i warzywa, tradycyjne targi, a także wyborna kuchnia przyciągają do Maroka miliony turystów. Ale nas, kobiety, kusi coś jeszcze – kosmetyki. Olej arganowy to już popularny i znany wszystkim hit. Podpowiadamy, po jakie jeszcze produkty z tego kraju warto sięgnąć.
„Droga bez powrotu” zaczyna się tak: Smród kurzych gówien był tak intensywny, że czuć go było nawet w zamkniętym samochodzie. I to z odległości stu metrów.” Ale nie jest to powieść o ciężkiej doli hodowcy drobiu.
W maju i czerwcu 2013 dostępna jest nowa limitowana edycja Crème de la Mer od La Mer w słoiczku o pojemności 100 ml i nowoczesnym kształcie, który upamiętnia znaczenie Światowego Dnia Oceanów.
Dynia to prawdziwa skarbnica witamin i soli mineralnych. W kuchni można wykorzystać zarówno miąższ, jak i pestki. Jesień to okres zbioru dyń i robienia z nich przetworów.
Początek jesieni to najlepszy sezon na podstawowy składnik tradycyjnej kuchni polskiej – grzyby. Oprócz wspaniałego aromatu i smaku mają w sobie liczne właściwości odżywcze, a nawet antynowotworowe. Dlaczego jeszcze warto je jeść?
Jednym z elementów, które czynią święta wyjątkowymi jest to, że w ramach prezentu można zrealizować czyjeś marzenie. Warto zastanowić się, czy wspaniałym prezentem dla naszych najbliższych nie będzie niespodzianka w postaci wspólnego weekendu spędzonego z dala od codziennej scenerii i obowiązków. Eksperci serwisu ogłoszeń turystycznych otoWakacje.pl podpowiadają, by pierwszej gwiazdki wypatrywać w najpiękniejszych zakątkach Polski.