Liczba wyników: 2065
Stosowanie kwasu acetylosalicylowego może zapobiec nowotworowi jelita grubego.
Oliwa z oliwek wzmaga działanie genu przeciwnowotworowego. Może pomóc w ochronie przed rakiem jelita grubego.
Cierpiący na raka jelita grubego pacjenci z wysokim poziomem witaminy D we krwi mają wyższe szanse przeżycia.
Uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego odkryli, że specyficzne cząsteczki lipidowe znajdujące się w soi mogą pomóc w leczeniu raka jelita grubego.
Jak wynika z raportu Zakładu Epidemiologii i Prewencji Nowotworów warszawskiego Centrum Onkologii – Instytutu im. Marii Skłodowskiej-Curie, w Polsce mniej mężczyzn choruje na raka płuc, a panie rzadziej umierają z powodu raka piersi. Niestety coraz częściej zapadamy na raka jelita grubego - pisze "Gazeta Wyborcza".
Witamina D może chronić przed rakiem jelita grubego. Badania wykazały, że witamina D zwiększa siły obronne organizmu w zwalczaniu komórek rakowych.
Aktywność może znacznie zmniejszyć ryzyko powstawania polipów w jelicie grubym, które mogą rozwinąć się w nowotwór. Takie wyniki ze swych badań otrzymali uczeni z Washington University School of Medicine w St Louis w USA. Naukowcy przeanalizowali z dwudziestu badań, które miały na celu sprawdzenie związku między aktywnością fizyczną a polipami.
Nowe badania pokazują, że dieta wegetariańska może pomóc obniżyć ryzyko rak jelita grubego i raka odbytnicy.
Starsze kobiety chorujące na cukrzycę są bardziej podatne na różnego rodzaju nowotwory jelita grubego, wynika z najnowszych badań.
Palacze, alkoholicy i mężczyźni są bardziej narażeni na raka jelita grubego. Naukowcy odkryli, że średnia wieku zapadania na tą chorobę u tych osób to 7,8 lat wcześniej niż osoby nie palące i nie nadużywające alkoholu.