Liczba wyników: 975
Regularna aktywność fizyczna oraz dieta bogata w ryby pomaga uchronić się przed rakiem jelita grubego.
Nowe badania pokazują, że dieta wegetariańska może pomóc obniżyć ryzyko rak jelita grubego i raka odbytnicy.
Testy na myszach pokazują, że produkty bogate w tryptofan - takie jak indyk, wieprzowina, orzechy i nasiona - mogą zmniejszać ryzyko zaostrzenia zapalenia jelita grubego.
Mężczyźni, którzy prowadzą siedzący tryb życia, doświadczają wyższego ryzyka nawracających polipów jelita grubego.
Odpowiednio długi i głęboki sen zapewnia dobry ogólny stan zdrowia i samopoczucie. Zbyt krótki lub przerywany odpoczynek zaś zaburza funkcjonowanie organizmu i zwiększa ryzyko różnych chorób. Najnowsze badania wykazały, że zaburzenia snu podnoszą prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita grubego.
Pacjenci z przerzutowym rakiem jelita grubego, którzy pili kilka filiżanek kawy dziennie, żyli dłużej niż pozostali chorzy - wskazują badacze z Dana-Farber Cancer Institute.
Kolejne dobra informacje dla osób lubiących kawę. Picie trzech lub więcej filiżanek popularnego na całym świecie napoju znacznie zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego, wynika z japońskich badań.
Ćwiczenia mogą odgrywać rolę w ograniczaniu wzrostu komórek raka okrężnicy. Po krótkiej sesji treningu interwałowego o wysokiej intensywności (high intensity interval training, HIIT) wzrost komórek tego nowotworu został zmniejszony.
Co roku w naszym kraju na nowotwór jelita grubego zapada 13 tys. osób, umiera - 8 tysięcy. W Warszawie trwa akcja „Ocal chore miasto", która ma celu rozpowszechnić informacje o chorobie i zachęcić do badań profilaktycznych.
Co roku w Europie diagnozuje się ponad 450 tysięcy przypadków raka jelita grubego, a około 230 tysięcy tych pacjentów umiera z powodu nowotworu. Liczba chorych rośnie i wielu z nich nie wie, że dostatecznie wczesna profilaktyka mogłaby uratować im życie. Odpowiedzią na alarmujące dane jest inicjatywa pod nazwą "Miesiąc szerzenia świadomości na temat raka jelita grubego".