Liczba wyników: 663
Świat nie jest już w 6 fazie pandemii grypy AH1N1 (najwyższa w skali określonej przez WHO, odpowiada realnej pandemii w przeciwieństwie do poprzednich stopni oznaczających ryzyko jej wybuchu). - Weszliśmy w okres post-pandemiczny. AH1N1 przebyła swój globalny kurs - powiedziała dyrektor organizacji Margaret Chan.
Prawie 350 słuchaczy - emerytów, rencistów i starszych osób bezrobotnych – odebrało w tym roku honorowe dyplomy ukończenia Sądeckiego UTW. Słuchacze ukończyli kursy komputerowe, języka angielskiego, języka esperanto oraz pierwszej pomocy przedmedycznej. To pierwszy czterosemestralny kurs Sądeckiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku.
Włoskie risotto, hiszpańska paella czy tradycyjna, brytyjska pieczeń niedzielna (składająca się z pieczonego mięsa, pieczonych ziemniaków i warzyw) - to jedynie niewielka próbka potraw, które symbolizują poszczególne kraje i różnorodność kuchni w Europie, poddanych teraz wnikliwej analizie przez naukowców. Prace, których celem jest zbadanie codziennej ekspozycji Europejczyków na zanieczyszczenia żywności, mogą prowadzić do zmian nawyków żywieniowych na rzecz poprawy stanu zdrowia.
Sfałszowane produkty lecznicze oraz nielegalny obrót lekami stają się coraz bardziej powszechnym zjawiskiem, stanowiącym zagrożenie dla zdrowia lub życia konsumentów - alarmuje Główny Inspektorat Farmaceutyczny. Sfałszowane produkty lecznicze oraz leki można spotkać między innymi na bazarach, siłowniach w sexshopach, oraz w sprzedaży internetowej.
Smak i aromat kawy zależy od jakości surowca oraz procesu zastosowanego do jej obróbki. Jest napojem, który w największym stopniu oddziałuje na ludzkie zmysły. Które i w jaki sposób porusza najbardziej?
Mieszkańcy dużych miast, głównie z województw mazowieckiego, wielkopolskiego i śląskiego, to osoby najczęściej zainteresowane nauką przez Internet - wynika z analizy internetowej bazy kursów i szkoleń Edustacja.pl. Najrzadziej z tej formy nauki korzystają mieszkańcy województw opolskiego i świętokrzyskiego.
Lista zalet strusiego mięsa jest proporcjonalna do wielkości strusia. Strusina to doskonała alternatywa dla wołowiny i drobiu. Jest niskokaloryczna i bogata w składniki odżywcze, ma wyczuwalny słodki smak. Można ją jeść zarówno w formie tatara, jak i po obróbce termicznej.
Legalny obrót substancjami psychoaktywnymi to olbrzymia część światowego rynku produktów leczniczych. W Europie legalna konsumpcja leków korygujących działanie centralnego układu nerwowego przekracza poziom światowy. Polska jest jednak bliższa globalnej średniej.
Kasztany jadalne są idealnym posiłkiem na jesień, gdyż wzmacniają odporność organizmu i przeciwdziałają infekcjom. Ponadto są bardzo bogate w witaminy oraz inne składniki odżywcze, m.in w skrobię, która przy obróbce termicznej zamienia się w, wolno przyswajany przez organizm, cukier złożony.
Pomimo, że kwiecień br. w porównaniu do marca odnotował niższy obrót w aptece, to nie oznacza to pogorszenia sytuacji zdrowotnej kraju. Rok do roku, średnia sprzedaż w aptekach wzrosła o 5,1% i wg Monitora Zdrowia OSOZ, wzrost sprzedaży leków w najbliższych miesiącach będzie się powiększał. Przy okazji rośnie marża aptek, co nie jest jednak spowodowane podwyższaniem cen leków, ale coraz większym popytem na leki sprzedawane bez recepty.