Liczba wyników: 52
Od kuchni, przez modę, na kosmetykach skończywszy – weganizm wkracza w różne dziedziny i nie jest już tylko trendem, ale staje się stylem życia. Nie dziwi fakt, że coraz więcej z nas podczas wizyty w drogerii lub zakupów online kieruje się zasadą poszanowania praw zwierząt. Których składników kosmetyków powinnyśmy się wystrzegać?
Sezon urlopowy to czas kiedy szczególnie folgujemy sobie z jedzeniem oraz wypijamy duże ilości zimnych, słodzonych napojów. Rzecz tyczy się nie tylko napojów gazowanych czy drinków, ale również z pozoru ich zdrowszych zamienników. Dentyści doradzają, na co lepiej uważać, aby z wakacji nie wrócić z próchnicą.
Niewystarczająca wiedza konsumentów dotycząca cukrów zawartych w sokach owocowych przyczynia się do rozpowszechniania mitów na ten temat. Wiele osób sądzi, że sok owocowy zawiera cukier dodany. Tymczasem cukier w soku owocowym pochodzi wyłącznie z owocu, z którego sok ten wyciśnięto.
Jak zawsze o tej porze roku kleszcze i komary szykują się do ataku. Spotkamy je wszędzie na łące, w lesie, w ogrodzie a nawet w mieszkaniu. Tylko jak tu nie korzystać z uroków długo oczekiwanej wiosny czy nie cieszyć się pięknem nadchodzącego lata? Słońce, śpiew ptaków i długie dni zachęcają do wyjścia z domu. Większość z nas zapewne najchętniej oddałaby się błogiemu lenistwu na świeżej, miękkiej trawie w otoczeniu naturalnych barw i niepowtarzalnych zapachów przyrody. Tymczasem media biją na alarm, ostrzegając przed roznoszoną przez kleszcze boleriozą. A komary? Znamy ich uporczywe bzyczenie, które potrafi uprzykrzyć nawet najlepszy wypoczynek, nieprzyjemne ukłucia i to najgorsze - swędzenie skóry po ukąszeniu!
Moda lubi powracać – również ta kulinarna. Amarantus, komosa ryżowa, kamut to tylko nieliczne przykłady na to, że lubimy wracać do przeszłości. Dziś starożytne odmiany zbóż przeżywają swój renesans i ponownie pojawiają się na naszych talerzach. Co odróżnia je od popularnych gatunków ? Czy warto dodawać je do codziennych posiłków?
Diety eliminacyjne są tematem często poruszanym w mediach. Dzieje się tak za sprawą alergii i nietolerancji pokarmowych, które z roku na rok dotykają coraz większej liczby osób. Europejska Akademia Alergologii i Immunologii Klinicznej szacuje, że na terenie starego kontynentu na alergie pokarmowe choruje ponad 17 milionów osób, z czego 3,5 miliona to Europejczycy poniżej 25 roku życia.
Święta Bożego Narodzenia to nie tylko czas zadumy i rodzinnej atmosfery, ale także ucztowania przy suto zastawionym stole. Problemy ze wzdęciami i zaparciami towarzyszą w trakcie tych Świąt niestety większości z nas, a po nich nieraz pojawiają się dodatkowe kilogramy. Dla walczących z nadwagą to czas wyjątkowych pokus, a tym samym duże wyzwanie, aby się im nie poddać. Jak uniknąć przybrania na wadze w trakcie Świąt?
Jesień to czas na domowe przetwory, które kochamy. 54 proc. Polaków zadeklarowało chęć przygotowania zimowych zapasów – wynika z cyklicznego badania Barometr Providenta. Co determinuje Polaków do zimowych przygotowań? To przede wszystkim tradycja, unikatowy smak własnoręcznie przygotowanych wyrobów i sposób na oszczędności zimą.
Ludzie w starszym wieku potrzebują więcej wapnia niż osoby młodsze. Wielu jednak nie wie, jakie i ile produktów trzeba dołączyć do codziennej diety, by dawka tego pierwiastka była odpowiednia dla ich potrzeb. Ten krótki przewodnik pomoże ci się zorientować, po jakie artykuły sięgać.
Aktor John McMartin nie żyje. Artysta chorował na raka. Miał 86 lat.